Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Výrazná zmena počasia: čaká nás intenzívne sneženie
Zdielať na

Výrazná zmena počasia: čaká nás intenzívne sneženie

SLOVENSKO / Stredajšie počasie bolo ovplyvnené vyšším tlakom so stredom nad Britskými ostrovmi. Bolo síce zamračení, ale celkom teplo. Na juhovýchode bolo takmer do 6°C, na juhu stredného Slovenska, na Kysuciach, Orave a na Spiši sa držal celodenný mráz, do -2°C. Vial iba slabý vietor. Blíži sa ale zmena.

K nášmu územiu sa priblížilo frontálne rozhranie spojené s tlakovou nížou nad Škandináviou. Tá je pomerne hlboká, a cez naše územie prejde rýchlo na juhovýchod. Budeme svedkami presunu oboch atmosférických frontov , ktoré výrazne zasiahnu do nášho počasia.

Objavia sa najskôr zrážky na teplom fronte, už v noci sa rozsneží od severozápadu. Znamená to, že okolie Žiliny, Púchova, Bytče, ale postupne aj pohraničie s Moravou a nad ránom aj Záhorie a Bratislava budú ráno pod snehom.

Na severozápade, na Kysuciach, Orave to budú aj výraznejšie centimetre snehu, ráno tam môže byť do 12-15 cm snehu. Sneh môže spôsobovať problémy v doprave. Snežiť tam bude počas celého dňa. Denná teplota dosiahne od -1 do 3°C. Postupne sa rozfúka silný severozápadný vietor, v nárazoch okolo 60-65 kilometrov za hodinu. Pri snežení a vetre sa budú na cestách vytvárať snehové jazyky a možné sú aj záveja.

"Na Záhorí, v okolí Bratislavy, ale aj v Trnavskom, či Nitrianskom kraji môže byť ťažký mokrý sneh do 1-3 centimetrov," upozorňuje meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. V západnej časti Slovenska sa sneh bude dopoludnia meniť na dážď so snehom, okolo obeda aj na čistý dážď. V tejto časti krajiny sa výrazne oteplí, maximálna teplota bude v intervale od 2 do 6°C. Aj tu bude silno veterno.

"Na východe krajiny bude vo štvrtok prevažovať sneženie, ale pretože Poprad je veľmi citlivý na západný vietor, nedá sa vylúčiť, že v okolí Popradu sa tiež objaví počas dňa dážď so snehom," dodáva Jarošová. 

Počas štvrtku na severozápade a severe nášho územia pripadnú ďalšie centimetre snehu, môže to byť ďalších 10 až 15. "Na cestách severného Slovenska, ale aj na horských priechodoch buďte maximálne opatrní a ohľaduplní," varuje Miriam Jarošová. 

Meteopress

​Pretože bude snežiť aj v noci na piatok, stále v tých istých lokalitách, do piatkového dopoludnia budú na severe nášho územia a na horách miesta, kde bude až do 50 centimetrov nového snehu. Stále bude silno veterno, na horách prechodne zafúka až mohutná víchrica.

Vyzerá to tak, že na víkendovú lyžovačku nám stačí zájsť do našich hôr. Cez víkend sa v studenom vzduchu situácia upokojí, vietor výrazne zoslabne, ukáže sa slnko a budeme sa môcť kochať zimnou atmosférou, aspoň v niektorých častiach krajiny. Výrazne prituhne, ale o tom už zase nabudúce.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy