Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zmluvy so zdravotnou poisťovňou Union vypovedalo 40 nemocníc
Zdielať na

Zmluvy so zdravotnou poisťovňou Union vypovedalo 40 nemocníc

BRATISLAVA / Poisťovni Union vypovedalo zmluvu už 40 nemocníc. V stredu ich bolo 31, vo štvrtok osem, v piatok pribudla ďalšia jedna. Ďalších 14 nemocníc výpoveď zvažuje. Rokovanie medzi Asociáciou nemocníc Slovenska a poisťovňou Union pokračuje. Výsledky by mala poisťovňa zverejniť v pondelok na poludnie.

Spor medzi nemocnicami a poisťovňou sa začal po tom, ako v pondelok obdržali listy so žiadosťou o vrátenie časti peňazí, ktoré od poisťovne dostali. Ide spolu o 1,3 milióna eur.

Poisťovňa totiž na základe prísľubu ministerstva nemocniciam vyplácala viac ako by mala a to, čo jej teraz chýba, od nemocníc žiada späť. Svojich klientov zároveň upokojuje, že výpovedná lehota trvá jeden rok a nemusia sa ničoho báť.

"Vo všetkých zmluvách s členmi z Asociácie nemocníc Slovenska je dohodnutá ročná výpovedná lehota, počas ktorej majú poistenci Union ZP nárok na odkladnú aj neodkladnú starostlivosť v plnom rozsahu podľa zmluvných podmienok. Je nezodpovedné, aby ktorýkoľvek z poskytovateľov bral v tejto súvislosti pacientov ako rukojemníkov. Preto očakávame, že sa všetci poskytovatelia budú správať zodpovedne," píše v stanovisku poisťovna Union.

Prezident Asociácie nemocníc však tvrdí, že pacienti to môžu pocítiť už na budúci mesiac. Výpoveď dala podľa informácií TV JOJ nemocnica Bardejov, nemocnica Stará Ľubovňa, Fakultná nemocnica Šaca, Nemocnica Vranov nad Topľou, Michalovce a Liptovský Mikuláš. Ďalšie zatiaľ svoj krok na základe rady právnikov zverejniť nechcú.

"Podľa našich právnikov na základe právnych analýz môže zmluvný vzťah skončiť už posledným marcom. Nie až o rok. A po ďalšie - pre poistencov Union ZP môže dôjsť k situácii, že už v decembri 2016, teda tento rok - pokiaľ peniaze neprídu nemocniciam, pretože si ich jednosmerným aktom poisťovňa stiahne, plánované operácie a plánované hospitalizácie budú nemocnice odkladať už od decembra 2016," povedal Marián Petko, z Asociácie nemocníc Slovenska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy