Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Ministri financií Eurozóny rokujú v Bratislave. Musíte pridať, odkazujú Grékom
Zdielať na

Ministri financií Eurozóny rokujú v Bratislave. Musíte pridať, odkazujú Grékom

BRATISLAVA / Európska únia potrebuje pokračovať v prehlbovaní integrácie svojich hospodárskych a fiškálnych politík. Taký je záver piatkového neformálneho summitu ministrov financií Európskej únie (ECOFIN) v Bratislave. Názory na to, aké nástroje by mali k prehlbovaniu tejto integrácie prispieť, sa však v rámci únie rôznia.

Svojich priaznivcov má napríklad možnosť zavedenia istého investičného nástroja, niektorí zase presadzujú zavedenie európskeho poistenia v nezamestnanosti.

Ako však na tlačovej konferencii pripustil eurokomisár pre euro a sociálny dialóg Valdis Dobrovskis, niektoré krajiny sú tiež toho názoru, že v súčasnosti na zavádzanie takýchto nástrojov nie je čas. Existujú totiž obavy z možného zneužívania navrhovaných systémov nezodpovednými krajinami či zavedenia systému stálych transferov.

Obnova dôvery

Výsledkom piatkovej diskusie ministrov financií v Bratislave je, že diskusie o budúcnosti európskej integrácie v hospodárskej oblasti musia pokračovať aj pre obnovovanie dôvery. Aká bude jej konkrétna forma tak vyplynie až z rozhovorov v budúcnosti. "Väčšina sa zhodla na skutočnosti, že je dôležité o týchto témach diskutovať, nie je to otázka zajtrajška, vyžaduje si to určitý čas,“ povedal na margo piatkových diskusií štátny tajomník ministerstva financií Ivan Lesay.

Nateraz tak zostáva otázne, ktoré krajiny podporujú zavedenie investičného fondu, ktoré európske poistenie v nezamestnanosti a ktoré zavádzanie navrhovaných nástrojov nepreferujú.

Stabilizačné nástroje

Zavedenie nejakej formy stabilizačných nástrojov by privítala aj Európska centrálna banka (ECB). "Hladké a efektívne fungovanie menovej únie bude samozrejme uľahčené, ak mu napomôžu aj iné politiky,“ povedal viceprezident ECB Vítor Constâncio.

Zhoda však panuje v tom, že ak sa prijmú akékoľvek nástroje nad rámec tých existujúcich, musia byť aj pri ich uplatňovaní dodržiavané súčasné pravidlá vo fiškálnej oblasti. Podmienkou na ich využívanie tak musí byť zodpovedná fiškálna politika.

Neformálne rokovanie ministrov financií Európskej únie pokračuje aj v sobotu, keď sa otvorí téma pokračujúceho boja proti daňovým únikom. Ministri financií Európskej únie budú vyhodnocovať aj ročné fungovanie Európskeho fondu pre strategické investície.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy