Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Odchod Británie z Únie ešte potrvá. Krajine chýbajú úradníci i vízia
Zdielať na

Odchod Británie z Únie ešte potrvá. Krajine chýbajú úradníci i vízia

VEĽKÁ BRITÁNIA / Vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie môže trvať dlhšie, ako sa predpokladalo. Ostrovanom chýbajú úradníci a predstava, aké podmienky chcú so zvyškom Európy vyrokovať. Prekážkou rýchlejších negociácií môžu byť aj budúcoročné voľby vo Francúzsku a Nemecku. Žalobu za rozhodnutie opustiť Úniu podalo na Londýn aj Severné Írsko, ktoré sa obáva narušenia mierového procesu a stability v tejto časti kráľovstva.

Briti si zrejme počkajú na nových partnerov, s ktorými dotiahnu podmienky odchodu z Európskej únie.

Samotný proces rokovaní sa tak môže spustiť až na jeseň budúceho roka a dokončiť ho treba v priebehu dvoch rokov, teda najneskôr do konca roka 2019.

Nedostatok úradníkov

Napreik tomu, že premiérka Theresa May zriadila na tento účel dve ministerstvá, Britom stále chýbajú úradníci, ktorí o podmienkach brexitu budú rokovať. Táto situácia nepridáva ani tej na burzách.

"Kumulácia takýchto neistôt sa môže prejaviť turbulenciami na finančných trhoch," ozrejmil hlavný ekonóm ČSOB banky Marek Gábriš.

"Obavy budú rásť aj v súvislosti s voľbami vo Francúzsku, Taliansku a Španielsku, ktoré zrejmé prinesú ešte viac neistoty," dodal hlavný úrokový stratég RBC Capital Markets Mike Cloherty.

Predlžovanie tohto stavu ekonomike neprospeiva. "Ľudia budú mať problém s nezamestnanosťou, pretože britské firmy budú pravdepodobne šetriť, nebudú výrazne investovať, to znamená nezamestnanosť v Británii pôjde asi hore," domnieva sa analytik Trim Broker Ronald Ižip.

Zotrvanie v Únii

Nie je ale vylúčené, že Briti budú chcieť v Únii zostať. Už teraz sa totiž ukazuje, že rokovania nebudú jednoduché a nemusia priniesť to, čo zástancovia vystúpenia zo spoločenstva sľubovali.

"Mali by sme nájsť guráž a povedať ľuďom: ak to nie je to, čo ste chceli, môžete sa rozhodnúť ešte raz. Buď cez referendum, alebo nové voľby," hovorí kandidát na šéfa labouristov Owen Smith.

"Zdá sa, že väčšina politickej scény je momentálne rozhodnutá o tom, že Veľká británia z Európskej únie vystúpi," dodáva Ižip.

Ako všetko dopadne, čaká aj približne 90 tisíc Slovákov, ktorí momentálne žijú a pracujú na ostrovoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy