Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zisky bánk klesajú, preto budúci rok plánujú zvýšiť poplatky
Zdielať na

Zisky bánk klesajú, preto budúci rok plánujú zvýšiť poplatky

BRATISLAVA / Za finančné služby si zákazníci od roku 2017 budú musieť priplatiť. Dôvodom sú nízke úroky a zároveň bankový odvod. Bankové domy budú musieť platiť viac, čo sa prejaví v peňaženkách klientov. Zisky bánk klesajú a niekto ich musí nahradiť.

Znižovaniu daní pre finančné inštitúcie je koniec. Napriek plánom budú aj na budúci rok banky platiť odvod vo výške dvoch desatín percenta vkladov. Banky tak v roku 2017 zaplatia štátu vyše 123 miliónov eur, čiže o polovicu viac, ako mali sľúbené.

"Využitie týchto prostriedkov je určené na riešenie prípadných kríz bankového sektora," informovala hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová.

Štát síce chce, aby sa na riešenie finančných kríz nemuseli skladať ľudia, ale bez nášho príspevku sa to nezaobíde.

"Banky budú hľadať spôsoby, ako aspoň čiastočne tento odvod pretaviť či už do zvýšených poplatkov alebo do úrokových sadzieb," ozrejmuje analytik portálu Finančný Kompas Maroš Ovčarik.

Zisky klesli

Od zavedenia odvodu zaplatili štátu bezmála 700 miliónov eur. Za prvé tri mesiace tohto roku im ale medziročne klesli zisky takmer o pätinu.

"Nízke úročenie pre nás znamená stále nižšie a nižšie príjmy," vysvetľuje riaditeľ Slovenskej bankovej asociácie Ladislav Unčovský.

"Úrokové sadzby vytvárajú podstatne menší priestor pre banky na takzvané úrokové výnosy," dodáva Ovčarik.

Keď k tomu pripočítame jedno z najvyšších daňových a odvodových zaťažení, bankový sektor bije na poplach. "Že v budúcnosti nebudeme mať dosť finančných prostriedkov na financovanie slovenskej ekonomiky," ozrejmuje Unčovský.

Vzhľadom na situáciu na trhu by ale banky zrejme siahli po vyšších poplatkoch aj bez pričinenia vlády.

Nový model

Ministerstvo financií v tejto súvislosti navrhuje nový model, podľa ktorého sa do roku 2020 súčasná výška odvodu pre banky nebude meniť a neskôr úplne zanikne.

"Budú si môcť lepšie plánovať svoje cash flow a tento systém bude prehľadnejší a primeranejší," vysvetľuje Gogová.

Novela zákona o osobitnom odvode by mala nadobudnúť účinnosť koncom novembra.

Zisky bánk klesajú, preto budúci rok zvýšia poplatky, pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy