Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovenský ekonomický rast dosiahol päťročné maximum, tvrdia ekonómovia
Zdielať na

Slovenský ekonomický rast dosiahol päťročné maximum, tvrdia ekonómovia

BRATISLAVA / Podľa rýchleho odhadu Štatistického úradu Slovenskej republiky vzrástla slovenská ekonomika v štvrtom kvartáli tohto roka medziročne o 4,2 percenta. To podľa analytika J&T Banky Stanislava Pánisa predstavuje zrýchlenie oproti 3,7-percentnému rastu za obdobie júl až september.

Ide podľa neho o najrýchlejšie tempo medziročného rastu od štvrtého štvrťroku 2010.

Rast

Rast po sezónnom očistení na medzikvartálnej báze dosiahol 1-percentnú dynamiku. To predstavuje nezmenené tempo oproti predchádzajúcemu štvrťroku, kde bol rast revidovaný smerom nahor o jednu desatinu.

Za celý rok 2015 dosiahol HDP 3,7-percentný rast, čo znamená najrýchlejšiu dynamiku za ostatných päť rokov. V bežných cenách sa v štvrtom kvartáli vytvoril HDP v objeme 20,157 miliárd eur, čo predstavuje nárast o 4,1 percenta oproti štvrtému štvrťroku 2014.

Investície i spotreba domácností

Rýchly odhad hrubého domáceho produktu bude spresnený 8. marca 2016. Avšak Pánis predpokladá, že rast bol podporený podobne ako v predchádzajúcich štvrťrokoch domácimi faktormi na čele s investíciami a spotrebou domácností.

"Očakávame, že slovenská ekonomika začiatkom roka mierne pribrzdí svoj solídny rast najmä v dôsledku normalizácie čerpania eurofondov z nového programového obdobia," dodal Pánis.

Slovenský ekonomický rast na päťročnom maxime, pozrite si reportáž Richarda Juriša:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy