Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Inšpektori odhalili za 4 roky vyše 7 tisíc nelegálne zamestnaných
Zdielať na

Inšpektori odhalili za 4 roky vyše 7 tisíc nelegálne zamestnaných

BRATISLAVA / Práca bez dohody, výplata na ruku. Vyše 227 zamestnancov a 156 zamestnávateľov prichytili inšpektori pri nelegálnej práci iba počas týždňovej kontroly odhaľovania nelegálnej práce. Najviac sa načierno pracuje v Košickom kraji. Tým, ktorí pracujú a zamestnávajú nelegálne, hrozia nielen mastné pokuty, ale aj zápis v registri.

Počas štyroch rokov súčasnej vlády odhalili inšpektori práce vyše 7 tisíc osôb, ktoré pracovali nelegálne. Na utorkovej tlačovej besede to uviedol generálny riaditeľ Národného inšpektorátu práce (NIP) Andrej Gmitter. Týchto "načierno pracujúcich“ podľa neho zamestnávalo vyše 3,7 tisíc zamestnávateľov.

Inšpektori práce pritom v rokoch 2012 až 2015 skontrolovali takmer 71 tisíc zamestnávateľov, ktorí dávali prácu 212,1 tisíc zamestnancom.

Register nelegálnych zamestnávateľov

Zamestnávateľom, ktorých inšpektori usvedčia z využívania nelegálne práce, hrozí podľa Gmittera pokuta od 2 tisíc do 200 tisíc eur. V prípade, že "načierno“ zamestnávajú dvoch a viacerých ľudí, môže pokuta dosiahnuť od 5 tisíc do 200 tisíc eur.

Takýto zamestnávateľ sa pritom dostane do registra nelegálnych zamestnávateľov, ktorí počas piatich rokov nemôžu dostať žiadnu štátnu pomoc. V tomto registri je podľa šéfa NIP v súčasnosti vyše 5 tisíc zamestnávateľov.

Zneužívanie dohôd

Generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Marián Valentovič informoval o celoslovenskej akcii zameranej na kontrolu nelegálneho zamestnávania, ktorá sa uskutočnila vlani v novembri. Kontrolóri počas tejto akcie odhalili 227 prípadov nelegálnej práce u 156 zamestnávateľov. Celkovo pritom skontrolovali vyše 4,7 tisíc zamestnancov, ktorí pracovali u vyše 1,9 tisíc zamestnávateľov.

Podľa ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera výsledky kontrol poukázali na vysokú pravdepodobnosť zneužívania dohôd a nedodržiavanie zákona o minimálnej mzde.

Kešové peniaze

O súčasnom nastavení dohôd by podľa neho mala rokovať aj tripartita. "Rozbor zneužívania dohôd je veľavravný a čo sa týka minimálnej mzdy, to je zákon, o tom sa nedebatuje, či áno alebo nie,“ zdôraznil minister. Poukázal na to, že niektorí zamestnávatelia zrejme dávajú svojim zamestnancom aj "kešové“ peniaze, teda časť výplaty dostanú zamestnanci "na ruku“ bez toho, aby o tom štát vedel.

Téme sa venuje redaktorka Klaudia Suchomel Guzová:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy