Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V roku 2015 vstúpil do EÚ rekordný počet ilegálnych migrantov
Zdielať na

V roku 2015 vstúpil do EÚ rekordný počet ilegálnych migrantov

Zdroj: SITA

BRUSEL / V tomto roku vstúpilo do Európskej únie ilegálne viac ľudí, než kedykoľvek predtým. V období od januára do 26. novembra 2015 úrady zaznamenali 1,28 milióna nelegálnych prekročení hraníc, v rokoch 2009-2014 ich bolo len 813 000, uvádza sa v oznámení Európskej komisie s názvom Ochrana európskych hraníc a pobrežia a efektívny manažment vonkajších hraníc Európy.

Správu Európskej komisie zverejnila na svojej stránke britská nezisková organizácia Statewatch monitorujúca bezpečnosť a občianske slobody v Európskej únii.

Nedostatočná ochrana hraníc

Exekutíva EÚ v dokumente ostro kritizuje nedostatočnú ochranu vonkajších hraníc EÚ. Existujúce mechanizmy sa podľa nej ukázali byť "úplne nepostačujúce na zaručenie účinnej a komplexnej ochrany hraníc".

Občania tretích krajín boli schopní "nelegálne prekročiť vonkajšie hranice EÚ a potom pokračovať v ceste v rámci EÚ bez toho, aby boli predtým identifikovaní, zaregistrovaní a podrobení dostatočným bezpečnostným kontrolám".

Toto všetko spochybnilo "súdržnosť schengenského priestoru" a viedlo ku kontrolám na vnútorných hraniciach, čo "v dlhodobom horizonte nemožno tolerovať", konštatuje sa v dokumente, ktorý Komisia oficiálne zverejní v utorok.

Uvedený stav sa musí urýchlene skončiť, požaduje EK. Európa potrebuje "pri zabezpečovaní vonkajších hraníc EÚ silnú a spoločnú politiku, ktorá je založená na princípe spoločne zdieľanej zodpovednosti".

Nový balík opatrení

EK chce podľa denníka Die Welt vonkajšie hranice dvadsaťosmičky lepšie chrániť pomocou nového balíka opatrení, ktorým sa bude zaoberať aj summit EÚ v dňoch 17. a 18. decembra. Ministri vnútra EÚ sa začiatkom decembra dohodli na smernici o poskytovaní zoznamov cestujúcich v leteckej doprave (PNR EÚ).

Zmeniť sa má štatút agentúry Frontex chrániacej vonkajšie hranice EÚ a jej personálny stav sa má zvýšiť zo súčasných 400 na 1000 osôb.

Členské štáty by mali byť navyše pripravené urýchlene poskytnúť ďalších najmenej 1500 pohraničníkov pre prípad, že ich budú potrebovať krajiny ako Taliansko, Malta alebo Grécko. Podpora agentúry Frontex by mala byť v budúcnosti poskytovaná dokonca aj proti vôli danej krajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy