Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V tábore v Preševe sa pripravujú na tisícky utečencov
Zdielať na

V tábore v Preševe sa pripravujú na tisícky utečencov

PREŠEVO / Napriek tomu, že dočasne ustáli nápor tisícok imigrantov smerujúcich cez Balkán na Západ, Srbské imigračné úrady sa pripravujú na príchod ďalších tisícov ľudí. V Preševe, ktoré je len 8 kilometrov vzdialené od macedónskej hranice, v registračnom centre chystajú viac ako tisíc lôžok pre utečencov. Priamo v tom registračnom mieste nakrúcal štáb Televízie JOJ.

"Staviame centrálnu kuchyňu a sanitárne zariadenia. Prerábame budovu na izby s 1 000 lôžkami," tvrdí tlmočník komisariátu pre utečencov Goran Čirič.

Aktuálne kemp navodzuje dojem ticha pred búrkou. Zavadzajú tu systém, ktorý má priniesť poriadok pri registrovaní ľudí,ktorých tu očakávajú v tisícoch možno už o pár týždňov.

Denne tisíce

"Teraz je ľudí menej, ale hovorím, bude ich 5 až 10 tisíc denne," tvrdí Čirič. Už o nedlho budú môcť prichýliť viac ako 1 600 ľudí. V plastových domčekoch matky s deťmi. Dona z Červeného kríža tvrdí, že prehľadný systém umožní aj vyhľadávanie osôb, ktoré sa po ceste stratili rodinám.

"Máme zoznamy s informáciami vo vnútri. Ľudia sa môžu informovať," tvrdí Dona. Zatiaľ, čo v Preševe, v registračnom centre pripravujú úradníci všetko na tisícok imigrantov z Macedónska. Za mestom čakajú kolóny autobusov. Tie patria firmám zo srbsko-macedónskeho pohraničia.

"Niektori tu čakajú už 12 dní. Macedónska hranica je zatvorená, nemáme koho voziť," hovoria autobusári. Plne obsadený autobus pasažiermi cestujúcimi z Preševa na chorvátske hranice stojí minimálne 2 500 eur.

Najchudobnejší z chudobných

Vodiči tvrdia, ak sa majú vrátiť prázdni, to ich radšej šéfovia nechajú čakať na zázrak. Ten v podobe otvorenej macedónskej hranice s Gréckom, práve tam, kde si zbieraním plastových fliaš medzi márne čakajúcimi ľuďmi z Pakistanu, Iránu či Somálska, zarábajú na svoj každodenný chlieb tí najchudobnejší z chudobných Macedónčanov. "Za tri dni zarobíme 20 eur," tvrdia bratia Hamid a Hajrule.

Na mieste je redaktor televízie JOJ Rastiaslav Striško:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy