Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Srbské Preševo je po migračnej vlne prázdne, taxikári a autobusári prišli o biznis
Zdielať na

Srbské Preševo je po migračnej vlne prázdne, taxikári a autobusári prišli o biznis

PREŠEVO / Zatiaľ, čo pre obmedzenia zo strany macedónskych úradov sa na ich hraniciach zhromažďujú tisíce utečencov, na srbských je situácia opačná. Mesto Preševo, cez ktoré denne prechádzalo asi 6 tisíc utečencov, je takmer prázdne. Taxikári a súkromní autobusoví dopravcovia prišli o výhodný biznis.

V októbri bolo srbské mesto Preševo zaplnené utečencami. V závere mesiaca srbské úrady ich nával nezvládali.

Dnes je situácia iná.V registračnom centre je len niekoľko stoviek cudzincov. Taxikári nemajú kšeft. DO mesta príde denne len niekoľko diaľkových autobusov. Prídu pre utečencov, ktorých macedónska polícia nezdržiava. "Rodiny môžu prejsť cez hranicu," hovorí utečenkyňa z Afganistanu Zahri.

"Ľudí z Afganistanu pustia, aj zo Sýrie a Iraku. Nepustia ľudí z Iránu a Pakistanu," dodáva. Zahrina rodina chcela ujsť z Afganistanu do Iránu, ale tam ich neprijali. Chcú ísť do Nemecka, kde sa chce mladá Afganka stať učiteľkou.

Miestni poloprázdne Preševo vnímajú ako len dočasný stav. Miestni podnikatelia Boris a Ružica predávajú utečencom placky, jednu za euro. Boris, ktorý počas vojny na Balkáne musel ujsť z Chorvátska do Srbska, tržby vysoké nepočíta.

Na utečencov sa pozerá tak, akoby videl sám seba. "Tu vidíte ľudí, ktorí tlačia svojich príbuzných na vozíkoch, chlapov bez nôh. To sú naozaj ľudia, ktorí utekajú pred vojnou," hovorí Boris.

V Preševe nakrúcal reportér Rasťo Striško:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy