Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Grécko varuje pred obeťami na hraniciach
Zdielať na

Grécko varuje pred obeťami na hraniciach

ATÉNY / Vyhrotená situácia na Grécko–Macedónskych hraniciach sa musí upokojiť. Inak hrozia bitky a krviprelievanie. Grécko ponúka dočasné riešenie po smrti jedného z utečencov, ktoré zabila elektrina. Migranti sa môžu vrátiť do Atén a využiť dočasné ubytovanie.

Na Grécko - Macedónskych hraniciach uviazli tisícky ľudí po tom, ako Macendónci vystavali plot a bránia utečencom v hromadnom prechode. Situácia vyeskalovala, keď našli marockého migranta mŕtveho. Zasiahol ho prúd, keď chcel preskočiť elektrický plot.

"Balkánske krajiny púšťajú na svoje územie len migrantov zo Sýrie, Afganistanu a Iraku. Ľudia z ostatných krajín zostávajú uväznení na hraniciach," opisuje šéf IOM František Laczko.

Dočasné ubytovanie

Grécky minister pre migráciu trvá na upokojení situácie, aby nedošlo ku krviprelievaniu a bitkám medzi migrantmi. Navrhol, aby sa z hraníc vrátili späť do Grécka.

"V Aténach môžu požiadať o azyl a zostať v dočasnom ubytovaní. Niektorí to už využili, iní sa chcú vrátiť späť do rodných krajín. Ak situáciu neupokojíme, budú ďalšie obete,“ tvrdí grécky minister pre migráciu Yannis Mouzalas.

Požiadali o pomoc policajtov

Pripúšťa však, že Gréci sami nedostanú masy utečencov pod kontrolu. Preto požiadali o pomoc úniu. "Požiadali sme o 1 600 policajtov z Frontexu, čakáme na odpoveď," tvrdí Mouzalas.

Grécko kriztizovali za to, že voľne púšťa utečencov do Európy, niektoré krajiny vrátane Slovenska ho za to navrhujú vyradiť zo schengenu. Riešenie situácie na hraniciach s Tureckom musí Grécko ponúknuť do polovice decembra.

V srbskom meste Preševo je reportér Rasťo Striško. Podľa jeho informácií panuje v meste pokojná atmosféra. Čaká sa ale Ďalší nával migrantov. Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy