Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Maďarsko podáva žalobu na Súdny dvor EÚ pre kvóty na migrantov
Zdielať na

Maďarsko podáva žalobu na Súdny dvor EÚ pre kvóty na migrantov

BUDAPEŠŤ / Maďarská vláda napadne na Súdnom dvore rozhodnutie prerozdeľovať migrantov medzi členské štáty. Oznámil to premiér Viktor Orbán.

"Maďarsko sa dnes obráti na európsky súd pre rozhodnutie Európskej komisie o povinnom umiestňovaní ľudí, migrantov na maďarskom území," povedal Orbán podľa agentúry Reuters. Taktiež uviedol, že migračné kvóty by rozšírili terorizmus v Európe.

Migračná vlna sa dá zastaviť

Krajiny V4, do ktorej okrem Maďarska patrí Česká republika, Slovensko a Poľsko, podľa neho preukázali, že sa migračná vlna dá zastaviť, keď je vôla.

Maďarský premiér, podľa ktorého je "mnoho tých, ktorí uvažujú inak a sú nešťastní z tejto záležitosti," taktiež pripomenul, že Slovensko svoju vlastnú žalobu podalo už v stredu.

Podanie sa týka tohtoročného uznesenia ministrov vnútra členských krajín EÚ, podľa ktorého na základe kvót má byť prerozdelených 120 000 utečencov. Proti zavedeniu kvót sa pri hlasovaní postavilo okrem Slovenska aj Česko, Rumunsko a Maďarsko. Fínsko sa zdržalo.

Kríza poľavuje

V Európe sú ale už ďalšie státisíce utečencov a utečenecká vlna tiahnúca sa z Turecka cez Grécko po takzvanej balkánskej trase do zbytku Európy poľavuje len pozvoľna.

To vytvára tlak na ďalšie plány prerozdeľovať migrantov. Ako v stredu pripustil predseda Európskej rady Donald Tusk, kvóty už nemajú medzi krajinami EÚ väčšinovú podporu.

Žalobu pre kvóty podalo aj Slovensko, téme sa venovala Klaudia Suchomel Guzová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy