Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nie je možné odmietať kvóty a prijímať dotácie z Únie, odkazuje Schulz
Zdielať na

Nie je možné odmietať kvóty a prijímať dotácie z Únie, odkazuje Schulz

BERLÍN / Európania by nemali pre atentáty v Paríži meniť svoj postoj k migračnej kríze a nechať sa presvedčiť o tom, že sa majú preventívne s podozrivými pozerať na všetkých sýrskych utečencov. Na konferencii v Berlíne to povedal predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz.

Martin Schulz tiež zdôraznil, že Európska únia môže utečeneckú vlnu zvládnuť len vtedy, keď budú jej členovia solidárni. Podľa neho preto nie je možné prijímať dotácie z unijných štrukturálnych fondov a zároveň odmietať kvóty na prerozdelenie utečencov.

"Tí, ktorí teraz tlačia na to, aby sa po Paríži zmenila utečenecká politika... tí sa dopúšťajú trestuhodnej inštrumentalizácie," citovala Schulza agentúra DPA.

Víťazstvo pre radikálov

Pokiaľ Európa začne po teroristických útokoch vo Francúzsku považovať všetkých migrantov zo Sýrie za podozrivých, potom to podľa neho bude malé víťazstvo pre radikálov z hnutia Islamský štát.

Schulz povedal, že Európska únia musí byť tvárou v tvár "epochálnej" utečeneckej kríze solidárna.

"Keď sa niekto dovoláva len svojich národných záujmov... potom to nakoniec prinesie výsledky, ktoré nie sú na úžitok nikomu," uviedol šéf Parlamentu, podľa ktorého nie je možné zároveň čerpať financie zo štrukturálnych fondov a odmietať solidaritu s ostatnými napríklad neprijatím kvót na prerozdelenie migrantov.

Prerozdelenie

Kvóty pre povinné rozdelenie 120 000 utečencov medzi štáty Únie schválili v septembri ministri vnútra Európskej únie. Proti boli Slovensko, Česká republika, Rumunsko a Maďarsko.

Na slovinských hraniciach pomáhajú Slovincom s utečencami Slováci, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy