Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Angela Merkel vyzvala utečencov, aby odmietli antisemitizmus a diskrimináciu
Zdielať na

Angela Merkel vyzvala utečencov, aby odmietli antisemitizmus a diskrimináciu

Zdroj: SITA

BERLÍN / Nemecká kancelárka Angela Merkel vyzvala utečencov prichádzajúcich do Nemecka, aby prijali miestne hodnoty a odmietli diskrimináciu a anitsemitizmus.

Príchod státisícov migrantov, väčšinou utekajúcich pred vojnou a chudobou na Blízkom východe, je podľa Merkel veľkou príležitosťou, aby Nemecko vyjadrilo to, čo si predstavuje pod integráciou.

Posilňovanie antisemitizmu

"To neznamená, aby ste zabudli na vlastné korene, ale život s vašimi vlastnými koreňmi v rámci našich hodnôt a sociálneho poriadku, a súčasťou toho je neúprosný boj proti antisemitizmu," uviedla nemecká líderka na stredajšej návšteve v Židovskom múzeu v Berlíne.

Predseda nemeckej židovskej komunity upozornil, že príchod žiadateľov o azyl z krajín s všeobecne rozšíreným nepriateľským nastavením voči židom by mohol posilňovať antisemitizmus.

Afgancov vrátia

Nemecká kancelárka na utorkovej tlačovej konferencii uviedla, že v Nemecku môžu zostať len tí afganskí utečenci, ktorí by boli pre spoluprácu so Západom vo svojej krajine v ohrození života.

Utečencov, ktorí hľadajú len lepšie podmienky na život, bude krajina vracať. Merkel to uviedla na tlačovej konferencii po stretnutí s afganským prezidentom Ašrafom Ghaním. Podľa nej Afganistan svojich občanov potrebuje pre obnovu krajiny.

Lepší život nie je dôvod

"Ľuďom, ktorí pracovali pre zahraničné vojenské jednotky, napríklad pre nemeckú armádu a ktorí sú pre túto prácu v akútnom ohrození života, pomôžeme," uviedla Merkel.

"Pokiaľ sa ale nejaký utečenec vydal na cestu, pretože si vysníval lepší život, nie je dôvod k tomu, aby dostal azyl. V takých prípadoch budeme musieť tých ľudí vracať do Afganistanu," uviedla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy