Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Reportér TV JOJ Rasťo Striško pomohol afganskemu chlapcovi
Zdielať na

Reportér TV JOJ Rasťo Striško pomohol afganskemu chlapcovi

GRÉCKO/MACEDÓNSKO / Na grécko-macedónskej hranici zostávajú tisíce migrantov. Nemôžu sa dostať do Macedónska a pokračovať v ceste na Západ. Macedónska polícia púšťa na svoje územie len utečencov, ktorí utekajú z vojnových oblastí. Čakanie je nekonečné, niektorí kolabujú.

Pre utečencov je macedónsko-grécka hranica stále otvorená. Najmä pre Sýrčanov, Iračanov a rodiny z Afganistanu.

Skupina mladíkov z Pakistanu, ktorá sa na hraniciach nachádza, je podľa reportéra Rasťa Striška v úplne inej situácii. "Čakáme už trinásť dní," hovorí jeden z utečencov.

Pre obmedzenia pri prijímaní utečencov v Nemecku, Macedónci stále nepúšťajú cez svoje hranice ľudí z krajín, ktoré netrápia ozbrojené konflikty. Na hraniciach tak čakajú tisícky ľudí zbytočne.

Počkajú na otvorenie hraníc

V rovnakej situácii ako Pakistanci sú aj mladí ľudia zo Somálska. "Vidíte, situácia je tu pre nás zlá. Ale ak musíme čakať na otvorenie hranice tak budeme. Týždne, mesiace, rok aj dva roky," hovorí Somálčanka Vrtun.

Pred skončením školy odišiel zo Somálska aj osemnásťročný Liban. Uteká pred islamistami z hnutia Al Shabaab jeho cesta späť domov je nereálna. Al Shabaab sa v Somálsku snaží o násilné vytvorenie Islamského štátu.

"Donútia vás vzdať sa vašej viery. Ja tu musím zostať! Nevieme prečo by sme sa mali vrátiť. Zostaneme tu," uviedol Liban.

Registračné formuláre

Macedónska polícia kontroluje utečencom registračné formuláre z Grécka. Mladý afgánsky chlapec sa takmer nedostal cez hranice, pretože polícia spochybnila jeho papiere. Chýbala im pečiatka. "Potom ako sme ich upozornili, že pečiatka z jednej strany prekrýva fotografiu, chlapca pustili," opisuje situáciu reportér Rasťo Striško.

Kým v októbri mohli utečenci voľne prejsť cez hranicu, dnes im to nedovolí ostatný plot. Dlhý je desať kilometrov a macedónska polícia ho stále predlžuje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy