Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Takto vyzerá cestovanie z Francúzska po teroristkých útokoch
Zdielať na

Takto vyzerá cestovanie z Francúzska po teroristkých útokoch

FRANCÚZSKO/EURÓPA / Ľudia, ktorí cestujú po teroristických útokoch do Francúzska alebo z Francúzska, nezažívajú žiadne zvláštne bezpečnostné obmedzenia. Napríklad pri ceste z Paríža vlakom na Slovensko, cestujúci síce stretnú vojakov či policajtov, no ak nepôsobia podozrivo, nezažijú žiadnu osobnú kontrolu. Náš reportér Rasťo Striško pre vás zmapoval cestu z Paríža. Rozhodol sa cestovať vlakom.

Cestujúcich v Paríži odvezie na francúzske vlakové stanice metro. Udalosti z piatka 13. novembra majú za následok to, že pre bezpečnostné opatrenia každý cestujúci stretne pri čakaní na svoj spoj v metre vojenské hliadky so samopalmi. Stanica, z ktorej začína svoju cestu reportér Rasťo Striško, sa volá Gare Lion.

Pri čakaní z reproduktorov počuť hlásenia upozroňujúce na stálu prítomnosť polície. Okrem iného, oznamy vyzývajú pasažierov na obozretnosť a v prípade, že spozorujú niekoho s podozrivým správaním, aby to ihneď hlásili na tiesňovej linke.

Podľa informácií zo staničného rozhlasu, nebezpečné sú hlavne slová Allahu Akbar. "Stojíme tu pre prípad, keby potrebovali cestujúci poradiť alebo pomôcť," povedal jeden z pracovníkov metra.

Bezpečnostné opatrenia

Železnice, narozdiel od metra, strážia ešte aj dva týždne po teroristických útokoch ozbrojenci v nepriestrelných vestách. Napriek zapnutej kamere si štáb televízie JOJ policajti nevšímajú a tak, ako bežní cestujúci, si reportér spolu s kameramanom kupujú lístok na francúzsky rýchlovlak. Cestovať plánujú v smere Paríž - Zürich - Innsbruck - Salzburg - Viedeň.

Nástup do rýchlovlaku nie je obmedzený žiadnymi mimoriadnymi bezpečnostnými opatreniami. Ľudia sú pokojní, niektorí z nich počas cestovania čítajú knihy. Cestujúcich vo vlaku z Paríža do švajčiarskeho Zürichu počas cesty nečakajú žiadne prísne bezpečnostné opatrenia. Čaká ich iba kontrola cestovných lístkov, kontrola hraničnej a cudzineckej polície a to je všetko. Cesta trvala štyri hodiny a akurát nakrúcanie na kameru vo vlaku bolo podmienené špeciálnym povolením.

Rasťo Striško cestoval do Švajčiarska vo vlaku spolu so slovenským manželským párom. Vo francúzsku boli na firemnej akcii. "Myslím si, že sa nič nezmenilo. Bezpečnosť bola aj predtým a je aj teraz. Síce sa o tom rozpráva a ľudia sa boja ale nie všetci sú takí, ako boli útočníci v Paríži," myslia si Slováci.

V civile

V staničnej kaviarni železničnej stanice v Zürichu obsluhuje svojich zákazníkov Ivan zo Slovenska, ktorý už pracuje v švajčiarsku dlhšiu dobu. "Moc policajtov sa na stanici nepohybuje. Ak tu sú, tak len policajti v civile. Akonáhle však policajti vidia niečo podozrivé, objavia sa v skupine 10-tich alebo 15-tich policajtov," hovorí Ivan Hanrún.

Zo Švajčiarska štáb televízie JOJ smeruje vlakom priamo do Viedne. Stanica v hlavnom meste Rakúska, tak ako tá v Švajčiarsku, už bezpečnostnými opatreniami nepripomína tie vo francúzsku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy