Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Utečenci uviazli na hraniciach, viacerí začali držať protestnú hladovku
Zdielať na

Utečenci uviazli na hraniciach, viacerí začali držať protestnú hladovku

BELEHRAD/SKOPJE / Situáciu utečencov na takzvanej balkánskej trase momentálne komplikuje počasie, zlé hygienické podmienky a obmedzenia na hraniciach.

Na severe Srbska v nedeľu napadol prvý sneh. Ak by sa priechod na srbsko-chorvátskom hraničnom priechode Šid spomalil alebo zastavil, zostali by na mieste tisíce ľudí.

"Stále nie sú pripravené kapacity na takéto počasie. Pokiaľ by sa uzatvárali hranice a opäť napadol sneh, sú tu vyhovujúce podmienky maximálne pre desatinu očakávaných utečencov," upozornil český koordinátor Jan Skalík.

Tisíce migrantov

Autobusy privážajú z juhosrbského Preševa do obce Adaševca denne až tri tisíc ľudí. Tí potom čakajú na vlaky, ktoré ich odvážajú ďalej do Chorvátska.

SITA

"Rozdávame im teplé oblečenie, vodu, hygienické potreby a informujeme ich, kde sú a čo ich čaká ďalej," hovorí Skalík. Dodáva, že okrem nepriaznivého počasia sú najväčším problémom nevyhovujúce hygienické podmienky.

Hygienické podmienky

Pre tisíce ľudí je k dispozícií len jeden kohútik s úžitkovou vodou a jedna cisterna s pitnou vodou. Mobilné toalety nečistia, a preto sú pri veľkom počte prechádzajúcich ľudí nepoužiteľné.

Aj v Srbsku sa pripravujú na to, že krajiny na migračnej trase budú ďalej umožňovať priechod výhradne utečencom z krajín postihnutých vojnovými konfliktami. Ostatní migranti, ktorí na srbskom území uviaznu, majú byť sústredení v troch centrách - Krnjača, Dimitrovgrad a Principovac. Podľa českých dobrovoľníkov ale Dimitrovgrad ani Principovac nie sú na zimu pripravené. Chýba tam kúrenie.

Výber utečencov

Server BalkanInsight upozornil na zlú situáciu tiež na grécko-macedónskej hranici. Macedónsko už štvrtý deň púšťa do krajiny len utečencov zo Sýrie, Afganistanu a Iraku.

SITA

"Prosím otvorte hranice aj pre nás, občanov Pakistanu, Bangladéša a Iránu. Prosím, skúste pochopiť, že tu zostalo zaseknutých veľa ľudí. Otvorte hranice, otvorte, prosím, tie hranice," prosil utečenec z Pakistanu Shafik.

Ostatní migranti, pochádzajúci hlavne z Iránu, Líbye, Maroka, Somálska a Bangladéšu, ďalej pokračovať nemôžu. Macedónske úrady poukazujú na to, že k tomu boli prinútené po tom, ako podobné opatrenie prijali ďalšie krajiny na migračnej trase - Slovinsko, Chorvátsko a Srbsko.

Protest

Na gréckej strane na prechode Idomeni/Gevgelija je v súčasnosti niekoľko tisíc ľudí, ktorí protestujú a dožadujú sa voľného priechodu. Domov sa už vrátiť nemôžu.

"Zostali sme tu a nemáme na výber. Chceme ísť do Nemecka, späť do Iránu sa nedostaneme," priznala Nushid, utečenkyňa z Iránu.

Utečenci začali držať hladovku, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy