Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Macedónsko buduje plot na hraniciach s Gréckom, chce zastaviť príval utečencov
Zdielať na

Macedónsko buduje plot na hraniciach s Gréckom, chce zastaviť príval utečencov

SKOPJE, ATÉNY / Macedónsko začalo v sobotu kvôli prívalu utečencov stavbu plotu na hraniciach s Gréckom. Podľa agentúr Reuters a AFP stavajú vojaci bariéru vysokú takmer tri metre podobnú tej, ktorá stojí na maďarských hraniciach.

Príslušníci macedónskej armády začali v sobotu na macedónsko-gréckych hraniciach budovať plot, ktorý bude stáť na miestach, kadiaľ do Macedónska prichádzajú migranti prúdiaci do západnej Európy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Krajina leží na takzvanej balkánskej trase, kadiaľ z Turecka cez Grécko prúdi do Macedónska tisíce migrantov. Potom pokračujú z Macedónska cez Srbsko a Chorvátsko do Slovinska, ktoré na vonkajších hraniciach schengenského priestoru takisto vybudovalo bariéry. Ploty či bariéry kvôli prílivu migrantov vybudovalo na svojich hraniciach so Srbskom a Chorvátskom tiež Maďarsko.

Regulovanie migrantov

Macedónsky plot má podľa hovorcu vlády pomôcť "regulovať prúd ľudí smerom ku kontrolným bodom pre ich registráciu". "Umožníme priechod ľuďom prichádzajúcim z regiónov postihnutých vojnou, ako sme to robili doteraz," povedal Reuters vládny hovorca Aleksandar Gjorgjiev.

Pri Macedónsko-gréckej hranici sa začali hromadiť vysídlenci po tom, čo krajina pred desiatimi dňami rozhodla, že ďalej bude púšťať iba ľudí utekajúcich z Afganistanu, Iraku či Sýrie. Príslušníci ďalších národov proti tomuto obmedzeniu protestujú a stovky z nich sa vo štvrtok pokúsili preniknúť cez hranicu násilím.

O chystanej stavbe plotu informovali macedónskej úrady už v polovici novembra. Bezpečnostná rada krajiny na čele s prezidentom vtedy zdôraznila, že jeho vybudovanie je až poslednou možnosťou, ktorá nastane iba v prípade, že iné krajiny "výrazne obmedzia" prúd migrantov na svoje územie.

Protesty migrantov

Utečencom z Afganistanu, Iraku a Sýrie, kde prebiehajú ozbrojené konflikty, v prechode do západnej Európy cez Balkán podľa agentúry Reuters v podstate nič nebráni.

Utečencov z iných krajín však macedónske úrady vracajú späť, čo na macedónsko-gréckych hraniciach vyvolalo niekoľkodňové protesty migrantov z krajín, ako sú Irán, Pakistan či Maroko.

Slovinsko začalo s výstavbou plota na hranici s Chorvátskom, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy