Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Pašeráci nad hranicou: Identifikovali pilotov i migranta z Afganistanu
Zdielať na

Pašeráci nad hranicou: Identifikovali pilotov i migranta z Afganistanu

STRETÁVKA / Minister vnútra Robert Kaliňák odmieta, aby sa lietadlá či vrtuľníky prelietavajúce z Ukrajiny na Slovensko automaticky zostreľovali. Televízii JOJ sa podarilo zistiť nové informácie o stroji, v troskách ktorého zomrelo osem ľudí. K dispozícií sú zábery z čias, keď tento vrtuľník ešte lietal.

Havarovaný stroj sa roztrhol na dve polovice a zastavili ho až stromy. V troskách našli šesť osôb. Ďalšie dve telá vytiahli z neďalekého mŕtveho ramena rieky. Pasažiermi boli pravdepodobne nelegálni migranti.

"Vyšetrovateľom sa podarilo stotožniť dve osoby z Ukrajiny, pravdepodobne ide o pilotov stroja. Takisto sa podarilo stotožniť jednu osobu z Afganistanu. Ide o muža," uviedol riaditeľ Tlačového odboru ministerstva vnútra Ivan Netík.

Vzdušné taxi

Vzdušné prevádzačské taxi pilotovala dvojica mužov. Ukrajinská strana potvrdila, že išlo o mimoriadne skúsených letcov. "Piloti sa narodili na Ukrajine, obaja boli vojenskými pilotmi a lietali na armádnych strojoch," potvrdil hovorca Štátnej pohraničnej služby Ukrajiny Oleh Slobodian.

Vrtuľník bol majetkom aeroklubu z okolia Odesy. Svoj let ale odštartoval v blízkosti hranice, keď doňho nastúpili pasažieri.

"Tento vrtuľník pred niekoľkými mesiacmi priviezli z odeskej oblasti bližšie k hranici," dodal Slobodian.

"Mali sme k tomuto určenú operáciu, aby sme dokázali odhaľovať takéto pokusy, pretože sme v rámci spravodajských informácií zachytili, že takýto pokus bude," doplnil Kaliňák.

Nepriaznivé počasie

Naše zložky tak údajne boli na prevádzačský vrtuľník pripravené. Zásah ale komplikovalo mimoriadne nepriaznivé počasie. "Nasadzujeme vojenskú techniku a rozvinutie protivzdušnej obrany na našej východnej hranici. Nie vždy je to úplne najjednoduchšie rozhodnutie," dodáva minister vnútra.

Pravdepodobnou príčinou pádu vrtuľníka bola hustá hmla. Niektorí obyvatelia pohraničia ale hovoria aj o možnosti streľby na lietajúcich pašerákov. "Ministerstvo vnútra a bezpečnostné zložky vylučujú, že by niekto na vrtuľník strieľal," vyvracia podozrenia Netík.

"Ale keby ste mali tú žiadosť od nás, aby sme začali strieľať na každého, kto sa pokúsi prekročiť našu hranicu, asi by to bol obrovský krvavý cintorín na tej našej hranici. A to predsa nikto z nás nechce," dodáva Kaliňák.

Nové skutočnosti o pašeráckom lietadle, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy