Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Reportér TV JOJ Rasťo Striško nakrúcal v Paríži v blízkosti úkrytu teroristov
Zdielať na

Reportér TV JOJ Rasťo Striško nakrúcal v Paríži v blízkosti úkrytu teroristov

PARÍŽ / Reportér TV JOJ Rasťo Striško sa dostal do blízkosti úkrytu teroristov v parížskej časti Saint-Denis, kde v stredu ráno prebehla policajná razia. Prináša exkluzívne zábery aj výpovede svedkov.

V skoré ráno v severnej štvrti Paríža v Saint-Denis obyvatelia v bytoch susediaceho domu, v ktorom prebiehal zásah policajného komanda, už spať nemohli.

Zatiaľ čo policajti ozbrojení automatickými puškami či brokovnicami uzatvorili všetky ulice, podporení legionármi, si niektorí cez pootvorené okná nakrúcali boj polície s nebezpečnými teroristami. Amina v byte na štvrtom poschodí zobudil krátko pred pol piatou ohlušujúci výbuch.

"Spal som a zrazu som počul silnú explóziu. Nebol som vystrašený a začal nakrúcať cez okno to, čo som videl. Nevystrašilo ma to. Tu je veľa drogových dílerov a narkomanov, tu niečo strieľa a vybuchuje stále," hovorí.

Amin tvrdí, že ak by tu teroristi, bývali dlhšie, určite by ich miestne gangy registrovali. To sa nestalo. V čase streľby šiel po vedľajšej ulici Aminov kamarát. To, že ide o streľbu zo samopalov poznal okamžite. Pustil kameru na mobile a nakrúcal to. čo počul.

Nový Charlie

Francúzka protiteroistická jednotka bojovala so zabijakmi dopoludnia, no v krajine už od skorého rána do novinových stánkov roznášači novín prinášali noviny, ktoré o tomto zásahu nepriniesli žiadne správy.

Práve v okamihu, keď policajti začali bojovať s chladnokrvnými zabijakmi, do stánkov prišlo nové vydanie Charlie Hebdo. Z titulkov rozstrieľaného Francúza samopalmi teroristov, z ktorého netečie krv, ale jedinečné francúzske víno. Nápis na obálke, hovorí za všetko. "Vy máte zbrane, my zase šampanské".

Rozsiahla razia

Pri záťahu v Saint Denis zadržali policajti ôsmich podozrivých. Majiteľa apartmánu, slúžiaceho teroristom odviedli policajti priamo od mikrofónov reportérov. Pri akcii zahynuli dvaja z teroristov.

Muža zastrelili zasahujúci policajti. Žena odpálila svoj samovražedný opasok s výbušninami.

Zasahujúcim jednotkám prišiel zagratulovať aj minister vnútra Cazeneuve. Pri akcii sa niekoľko mužov zranilo. Jedinou obeťou na strane policajtov je skúsený 7-ročný policajný pes.

Totožnosť neznáma

Totožnosť mŕtvych teroristov ani zadržaných ľudí polícia zatiaľ nezverejnila. Špekuluje sa, že by medzi nimi mohol byť organizátor piatkových útokov, Belgičan Abdelhamid Abaaoud.

Hon na Salaha Abdeslama, muža, ktorý v piatok útočil v parížskych uliciach však naďalej pokračuje. Jeho stopy vedú najnovšie do Španielska. Francúzi sa preto obrátili so žiadosťou o pomoc na bezpečnostné zložky po celej Európe.

Pozrite si reportáž priamo z Paríža:

Najčítanejšie správy