Jasno
13°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Slovinskom ďalej prúdia utečenci, Holandsko kritizuje východ Únie
Zdielať na

Slovinskom ďalej prúdia utečenci, Holandsko kritizuje východ Únie

ĽUBĽANA/VIEDEŇ/BERLÍN / Slovinskom ďalej prúdia na ceste do západnej Európy tisíce migrantov. Od sobotňajšej polnoci do nedeľného rána ich z Chorvátska do krajiny prišlo viac ako 3 900, informovala miestna agentúra STA.

Približne 2 500 migrantov strávilo noc v stanoch v pohraničnej rakúskej dedine Spielfeld. Pred nedeľným bruselským summitom o takzvanej balkánskej utečeneckej trase vyzval holandský premiér Mark Rutte východoeurópske štáty k väčšej miere solidarity.

Šesťdesiattisíc utečencov

Dvojmiliónovým Slovinskom prešlo od minulej soboty, kedy sa stalo po dokončení hraničného plotu v Maďarsku novou tranzitnou krajinou na takzvanej balkánskej trase, už vyše 60 000 ľudí. Väčšina z nich pokračuje cez Rakúsko do Nemecka, prípadne ďalej do západnej a severnej Európy.

SITA

V rakúskej dedine Spielfeld pri slovinských hraniciach strávilo noc vyše 2 500 utečencov. Ďalších približne 200 ľudí, ktorým sa miesto neušlo, musela polícia podľa hovorcu Fritza Grundniga pre nízke teploty odviesť do telocvične v neďalekom meste Leibnitz. Obe skupiny v nedeľu odvezú autobusy k nemeckej hranici.

Pevnosť Európa

V Rakúsku sa medzitým rozhorel spor o výrok ministerky vnútra Johanny Mikl-Leitner, ktorá vo štvrtok pri návšteve Spielfeldu hovorila o nutnosti práve na výstavbe "pevnosti Európa". Použitie výrazu odsúdil napríklad šéf úradu kancelára Josef Ostermayer, podľa ktorého sa tento termín používal v "inej dobe a v inom kontexte".

"V čase nacizmu sa tak označovali dobyté oblasti a Nemecká ríša s dobytými oblasťami," uviedol Ostermayer.

SITA

Poslanec Werner Amon vytkol ministrom "slovíčkarenie" a vyzval ku konkrétnemu riešeniu vzniknutej situácie.

Summit v Bruseli

To by mohol priniesť summit krajín ležiacich na takzvanej balkánskej trase, ktorý bude v nedeľu na pozvanie predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera v Bruseli.

Rakúsky kancelár Werner Faymann v súvislosti s ním už varoval pred hroziacim rozpadom Únie. "Teraz ide o spoločnú Európu alebo o tichý rozpad Európskej únie. Cesta je namáhavá, ťažká a pravdepodobne aj pomalá, ale iná cesta vedie v ústrety chaosu," uviedol kancelár v rozhovore pre nedeľné vydanie denníka Kronen Zeitung. Varoval tiež pred stavbou nových stien a plotov vnútri Únie.

Viac solidarity

V súvislosti s nedeľným stretnutím prezidentov a premiérov desiatich členských i nečlenských štátov Európskej únie v Bruseli vyzval holandský premiér Mark Rutte východoeurópske štáty k väčšej miere solidarity. Tieto krajiny podľa neho robia len minimum, aby zastavili príliv utečencov.

SITA

"Nemôžu ľudí nechávať len tak prechádzať svojou krajinou a putovať do Nemecka, Holandska alebo Švédska," uviedol. Členské štáty z východnej časti Únie podľa neho prijímali z Bruselu finančnú pomoc, "ale teraz tieto krajiny nič nevracajú". Holandsko 1. januára od Luxemburska prevezme rotujúce predsedníctvo Európskej únie.

Na základe šestnásťbodového plánu, ktorý je podkladom nedeľného rokovania v Bruseli, chce Európska komisia dosiahnuť predovšetkým prehĺbenie spolupráce medzi jednotlivými štátmi na balkánskej trase. Zlepšiť by sa mala tiež ochrana vonkajších hraníc Európskej únie a registrácia prichádzajúcich migrantov.

Pochvala Angele Merkel

Ústretovej politiky nemeckej kancelárky Angely Merkel voči utečencom, ktorá je v posledných týždňoch terčom silnejúcej kritiky na nemeckej politickej scéne, sa zastal bývalý minister zahraničných vecí a expredseda strany Zelených Joschka Fischer.

"Tiež som si nikdy nemyslel, že budem raz verejne obhajovať Angelu Merkel," povedal. "Ale musím tak urobiť," dodal. Za svoj postoj si podľa neho kancelárka zaslúži rešpekt a podporu všetkých politických strán.

Nápor migrantov zažíva denne aj srbské mesto Preševo, pozrite si reportáž Rasťa Striška:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy