Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Situácia na Balkáne sa zhoršuje každým dňom, migranti ale stále prichádzajú
Zdielať na

Situácia na Balkáne sa zhoršuje každým dňom, migranti ale stále prichádzajú

ATÉNY/SKOPJE / Reportér televízie JOJ Rasťo Striško s kolegom Tomášom Szabóm je na Balkáne. Situácia s utečencami sa tam za posledné týždne viditeľne zhoršila. Na grécko-macedónsku hranicu prichádza každých 24 hodín viac ako 6 000 utečencov. Humanitárne organizácie už nemajú teplé oblečenie. Deti kráčajú bosé a v letnom odeve.

Ani zhoršujúce sa počasie na Balkáne nespomalil príliv utečencov, ktorí sa chcú dostať do západnej Európy. Na gréckej strane pri macedónskych hraniciach čakalo už skoro ráno viac ako 50 autobusov. V nich bolo minimálne 3 000 ľudí.

Všetci čakali, kým sa dostanú do zberného tábora, odkiaľ budú pokračovať peši na macedónsku stranu.

Zlá situácia v táboroch

Situácia v gréckom pohraničí sa zhoršuje práve v zbernom tábore. Humanitárne organizácie už niekoľko dní nemajú k dispozícií žiadne teplé oblečenie pre prichádzajúcich migrantov.

Grécka polícia púšťa ľudí do Macedónska cez otvorenú zelenú hranicu v 40-minútových intervaloch. Deti i dospelí kráčajú v blate a takmer bosé. Všetci sú pod kontrolou gréckej i macedónskej polície. Cez hranicu nie je problém prejsť.

Skupiny na cestách

Najbližší tábor je od hraničného priechodu vzdialený len niekoľko desiatok kilometrov. V skupine kráčajúcich je aj Sýrčan Nas, ktorý hovorí, že s davom cestuje už z Turecka.

SITA

"Z Turecka sme sa preplavili na gumených člnoch na grécke ostrovy. Každý zaplatil tisíc dolárov," hovorí Sýrčan.

Macedónska kontrola

V táboroch migrantov kontrolujú Macedónci. Polícia im okamžite vystaví povolenia na prechod ich územím k srbským hraniciam. Tranzit majú v krajine dobre zorganizovaný. Používajú autobusy a niekoľkokrát počas dňa chodí aj vlak.

"Takto to tu vyzerá každý deň. Každé ráno, každú noc. Ľudia prichádzajú vo veľkých skupinách. Ak majú povolenia, môžeme ich odviesť na srbské hranice," hovorí jeden z vodičov autobusu.

V Srbsku migrantov čaká zväčša horšie počasie, no ani to ich neodrádza v ceste vytrvalo pokračovať.

Situácia na Balkáne sa zhoršuje každým dňom, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy