Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Počet utečencov prúdiacich do Slovinska neklesá, v noci dorazilo 1 300 ľudí
Zdielať na
Zahraničie

Počet utečencov prúdiacich do Slovinska neklesá, v noci dorazilo 1 300 ľudí

ĽUBĽANA/VIEDEŇ/BERLÍN / Viac než 1 300 migrantov prekročilo v noci z piatka na sobotu hranicu z Chorvátska do Slovinska. S odvolaním sa na miestnu políciu o tom informovala agentúra DPA.

Od minulej soboty, kedy sa Slovinsko stalo novou tranzitnou krajinou na takzvanej balkánskej trase, už cez dvojmiliónový štát prešlo takmer 52 000 ľudí. V Nemecku v sobotu vstúpili do platnosti prísnejšie azylové zákony.

Tisíce utečencov

Malou slovinskou pohraničnou dedinou Rigonce, ktorá má len asi 170 obyvateľov, prešlo od piatku do soboty rána podľa miestnej tlačovej agentúry STA už asi 13 000 ľudí, medzi nimi mnoho žien a detí.

V obci Šentili na slovinsko-rakúskej hranici teraz čaká na možnosť pokračovať v ceste na západ Európy asi 4 000 ľudí. Väčšina z nich chce smerovať podľa agentúry DPA do Nemecka.

Noci v táboroch

Na druhej strane hranice v rakúskom Spielfelde strávilo noc v provizórnych stanových táboroch asi 2 000 ľudí, informovala agentúra APA. Do Rakúska prišlo podľa miestnej polície počas piatku asi 5 000 až 6 000 migrantov.

SITA

V miestnych ľuďoch narastajú obavy, uviedol starosta Spielfeldu Reinhold Höflechner. Jedným z dôvodov je podľa neho to, že niektorí utečenci prerazili v noci provizórne ploty okolo stanových táborov a na cestu do Nemecka sa vydali po diaľnici na vlastnú päsť.

Kritika Nemecka

Správanie Rakúska v migračnej kríze kritizoval v rozhovore pre denník Bild bavorský minister financií Markus Söder. "Spôsob, akým utečencov do Nemecka nechávajú len tak bez všetkého prejsť, je neprijateľný," uviedol.

Podľa neho by nemecké úrady mali v Rakúsku zadržaných migrantov posielať späť, aby si tým vynútili dodržiavanie vlastných pravidiel.

Prísnejšie azylové zákony

V Nemecku v sobotu vstúpili do platnosti nové sprísnené azylové zákony. Opatrenia okrem iného rozširujú počet takzvaných bezpečných krajín, ktorých občania nemajú na azyl nárok, a to o Albánsko, Kosovo a Čiernu Horu.

SITA

Prvá deportácia neúspešných žiadateľov sa očakáva už na začiatku budúceho týždňa. Nemecký Spolkový snem zmienené azylové zákony prijal pred týždňom a pôvodne mali začať platiť až 1. novembra.

Prúd migrantov neslabne, viaceré tábory sú preplnené, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy