Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V srbskom Preševe sa to hmýri migrantmi, každý deň prichádzajú tisíce
Zdielať na

V srbskom Preševe sa to hmýri migrantmi, každý deň prichádzajú tisíce

PREŠEVO / Štáb televízie JOJ stále monitoruje situáciu s utečencami na Balkáne. Reportér Rasťo Striško sa s kolegom Tomášom Szabóm presunuli z macedónsko-srbského pohraničia do mesta Preševo, ktoré je registračným centrom pre migrantov. Tích príde denne viac ako 6 000.

Pred dvoma týždňami mali Srbi v meste Preševo problém udržať príliv utečencov bez toho, aby sa čakajúci na registrácie vymykali polícii spod kontroly. Situácia sa ani po štrnástich dňoch nemení. Každý deň do mesta príde päť až sedemtisíc utečencov.

Skupiny

Polícia sa snaží ich organizovať. Pomocou železných zátarás púšťa ľudí do registračného centra v skupinách. "Pustíme najviac 50 ľudí. Ide to rýchlo," hovorí srbský policajt.

SITA

Úradníci tak stihnú za 24 hodín vydať povolenie na prechod Srbskom viac ako 800 cudzincom. Vedúci srbského komisariátu Červeného kríža prechádza mestom niekoľkokrát denne i v noci. Tvrdí, že situácia sa mierne zlepšuje.

Teplé oblečenie

Ľuďom zabezpečujú oblečenie, no stále chýbajú teplé topánky a čižmy. Najmä pre deti. "Nikto neostal bez pomoci, bez topánok či teplého oblečenia," hovorí príslušník Červeného kríža Alini Amed.

Srbská polícia do mesta vyslala aj špeciálne komando antiteroristickej skupiny. Doteraz žiaden závažný incident neriešili.

SITA

"Prichádzajú Sýrčania, Afgánci a ľudia z rôznych kútov sveta. My na nich hovoríme anglicky, ak sa nájde niekto kto rozumie, prekladá im zas do ich jazyka," hovorí príslušník špeciálneho komanda srbskej polície.

Stále prichádzajú

Do Preševa prichádzajú utečenci každú hodinu. Od hranice je mesto vzdialené len osem kilometrov.

V Preševe sa to len hmýri migrantmi, prichádzajú každú hodinu, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy