Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Grécke hotely sú plné solventných migrantov, tí chudobní spia na parkovisku
Zdielať na

Grécke hotely sú plné solventných migrantov, tí chudobní spia na parkovisku

IDOMENI / Grécke pohraničie s Macedónskom je stále plné prichádzajúcich utečencov, ktorí na macedónske hranice smerujú z Atén. Stovky ľudí, ktorých polícia nepustí cez hraničnú čiaru na balkánsku cestu, zapĺňajú grécke hotely. Situáciu na mieste sleduje aj reportér TV JOJ Rasťo Striško.

Z gréckeho pobrežia stále prichádzajú k macedónskej hranici ďalší a ďalší migranti. Tí najchudobnejší pešo.

Utečenci, pre ktorých je hranica stále uzavretá a majú peniaze, čakajú na jej otvorenie v gréckych hoteloch. Aj reštaurácie sú plné solventných Sýrčanov.

Ťažká situácia

Potrebám utečencov sa prispôsobujú aj miestni obyvatelia. "Tamtí moji pasažieri nemôžu ísť ďalej do Macedónska. Možno tu budú čakať, niektorí spať alebo sa vrátia do Atén," hovorí autobusár, ktorý utečencov na miesto dopravil.

"Toto je moje auto. V ňom spím už celé dni. Reštaurácia aj všetky izby v hotely sú plné a pre mňa tam miesto teraz nie je," opisuje momentálnu realitu upratovačka v hoteli Laura.

Z izby ju vytlačili dobre platiaci cudzinci.

Žiadna vízia

Kto ale peniaze nemá, prespáva na asfaltovom parkovisku, narozdiel od Sýrčanov, ktorí majú cez autobusárov zabezpečený servis. 

"Čakáme na telefonát od polície. Polícia zavolá vodičovi autobusu, kedy nás môže priviesť na hranice, aby sme prešli do Macedónska," opisuje jeden zo Sýrčanov.

Desiatky ľudí na parkovisku ale nemá žiadne peniaze na to, aby sa v prípade, ak sa neotvoria hranice, mohli vrátiť do gréckych utečeneckých táborov.

"Počkám tu, zapíšem sa na polícii a keď ma nepustia ďalej, vrátim sa autobusom do Atén," prezrádza svoje plány migrant z Iránu. 

Grécka vláda autobusy a vlaky pre migrantov zabezpečuje zdarma. Aj vďaka tomu sa už mnohýcm podarilo z grécko-macedónskych hraníc odcestovať.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy