Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
O tepelné čerpadlá je obrovský záujem, štát vyhlásil ďalšiu výzvu
Zdielať na

O tepelné čerpadlá je obrovský záujem, štát vyhlásil ďalšiu výzvu

BRATISLAVA / Premiér Robert Fico bol na návšteve v rozostavanom rodinnom dome. Rodina si tam nainštalovala tepelné čerpadlo, na ktoré prispel aj štát. Odborníci na obnoviteľné energetické zdroje pripomínajú, že nárazová podpora a ucelená energetická koncepcia sú dve rozdielne veci.

Každý, kto stavia rodinný dom uvažuje nad spôsobom, akým ho bude vykurovať. Ekologické a šetrné systémy často vyžadujú vysoké vstupné náklady. "Teórie hovoria, že tepelné čerpadlo dokáže päťnásobne ušetriť elektrickú energiu. Na vykurovanie a teplú vodu," povedal majiteľ rodinného domu Miroslav Rusnák.

Ako teplé rožky

Energeticky najefektívnejšie sú tepelné čerpadlá typu voda voda. "Dom sa dá v pohode vykurovať s tepelným čerpadlom, popri tom nám spraví teplú úžitkovú vodu, takisto v letnom období nám dokáže extrémne lacno dom aj vychladiť," vysvetľuje zástupca firmy montujúcej teplotné čerpadlo Peter Borčáni.

Na podobné, energiu šetriace zariadenia, je opäť možné žiadať štátnu podporu. "O tento produkt je obrovský záujem. Uviedol som, že za 4 dni prvá výzva 3,2 milióna eur bola doslova rozobratá. Pristupujeme k druhej výzve. Teším sa, naozaj ide to ako teplé rožky," povedal premiér Robert Fico.

"Celková suma peňazí pre druhé kolo je teda 4 milióny eur," informuje generálna riaditeľka slovenskej inovačnej a energetickej agentúry Svetlana Gavorová.

Obnoviteľné zdroje

"Dúfam, že je to záujem štátu o podporu životného prostredia a  znižovanie emisií a nie nejaká jednorázová marketingová akcia. Štát by mal mať jasnú koncepciu, koľko obnoviteľných zdrojov by malo mať Slovensko inštalované," myslí si odborník na obnoviteľné zdroje Dalibor Šebest.

"Máme tu určitý cieľ, ktorý zodpovedá aj európskej stratégii, do roku 2020 máme mať 14 percent z celkového objemu energie z obnoviteľných zdrojov na Slovensku," hovorí minister hospodárstva Vazil Hudák.

Téme sa venuje redaktor Daniel Levický Archleb:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy