Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Milpoši na východe Slovenska chýba pitná voda, zavreli školu i škôlku
Zdielať na

V Milpoši na východe Slovenska chýba pitná voda, zavreli školu i škôlku

MILPOŠ / V obci Milpoš (okres Sabinov) zatvorili základnú aj materskú školu, rozhodli o tom na zasadnutí krízového štábu. Dôvodom je problém s pitnou vodou, ktorej je akútny nedostatok. V obci naďalej trvá mimoriadna situácia pre nedostatok vody.

Starosta obce Ladislav Rabatin uviedol, že všetko závisí od toho, ako sa naplní vodojem. Žiaci neboli na vyučovaní už v piatok minulý týždeň.

Preradenie školopovinných

Ak bude nedostatok vody naďalej, vedenie obce bude rokovať s okolitými samosprávami o dočasnom preradení školopovinných detí do susedných škôl.

Do úvahy prichádzajú Lipany a Rožkovany. Rabatin verí, že šetriť vodou pomôže. K dobru majú ešte utorok, keď je sviatok. Dúfa, že od stredy budú môcť otvoriť aspoň základnú školu. Voda by mala vydržať do konca pracovného týždňa. To by bolo však iba krátkodobé riešenie. "Keď nám nezaprší, od pondelka budeme mať ten istý problém,” obáva sa starosta.

Mimoriadna situácia

V obci platí mimoriadna situácia pre vodu od 3. septembra. Obyvateľom vozia vodu vo fľašiach. Nedostatkom vody trpí celá dedina. Aj v domoch, kde majú súkromné studne, voda klesla a nemôžu ju čerpať.

Obec zažila problémy s nedostatkom vody aj v roku 2013. Situácia vtedy nebola až taká kritická, ako je teraz. Pokles vody riešili čerpadlami, školu vtedy nemuseli zatvoriť.

V obci je základná škola pre prvý až štvrtý ročník, kde chodí 36 žiakov. Do materskej školy nastúpilo v septembri 25 detí. V Milpoši žije okolo 670 obyvateľov.

S problémami sa na východe Slovenska potýkali aj v Hanušovciach nad Topľou a Vechecom. Hygienici hlásili dve ohniská epidémie žltačky. Nakazilo sa celkovo 70 ľudí. Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy