Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Východ Slovenska sa spamätáva z ľadovej smršte, prekvapiť môže opäť
Zdielať na

Východ Slovenska sa spamätáva z ľadovej smršte, prekvapiť môže opäť

KOŠICE / Obyvateľov východného Slovenska v nedeľu popoludní prekvapila ľadová smršť. Okolie Zlatej Idky pri Košiach, ale aj Helcmanovce na Spiši, zasiahlo krupobitie. Ľad s veľkosťou pingpongových až tenisových loptičiek, na niektorých miestach narobil množstvo škôd. Meteorológovia ale nevylučujú, že sa niečo podobné zopakuje aj v najbližších dňoch.

Počas niekoľkých minút sa nad dedinami na východe Slovenska zotmelo a obloha sa zatiahla. Spustilo sa poriadne krupobitie.

Takéto niečo ešte miestni nevideli. "Bolo to niečo psychiatrické," hovorí jeden z obyvateľov. "Veľmi sme sa báli," hovorí obyvateľka obce.

"To, čo padalo malo veľkosť golfových loptičiek a sem tam aj tenisových," opisuje svedok ľadovej smršte.

To trvalo asi pol hodinu a narobilo poriadne škody. Poškodilo asi päťdesiat áut. Poničilo krytinu na mnohých domoch, nehovoriac o zničenej úrode.

Bežný úkaz

"Každoročne sú s búrkami spojené aj ďalšie negatívne javy, či už je to veľké zosilnenie vetra, intenzívne prívalové lejaky, veľmi nepríjemné sú blesky a samozrejme aj krúpy," vysvetľuje hydrológ Michal Hazlinger.

Podľa neho je takýto úkaz pre horúce júnové dni bežný. Bežná ale nie je veľkosť ľadových gúľ padajúcich na zem. "Keby bol človek vonku," tak mu to rozbije hlavu.

"Keď krúpa dosiahne väčšiu hmotnosť alebo veľkosť, ako je sila zdvižného pohybu, gravitácia prevládne a krúpa začína padať smerom dole," hovorí Hazlinger.

Pretrvávajúca hrozba

Krupobitie na východe pravdepodobne definitívne ukončilo tropický týždeň. Nie je ale vylúčené, že sa krúpy objavia aj v pondelok, a to i na ďalších miestach Slovenska.

"Treba rátať s prechodným zvýšením vetra, s nepríjemnými prívalovými zrážkami a rovnako i krúpami," dodal Hazlinger.

Ľadová smršť šokovala obyvateľov východného Slovenska. Padali tam krúpy veľké ako golfové loptičky. Pozrite sa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy