Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Tropický víkend pred nami. Nepodceňte slnko a horúčavy
Zdielať na

Tropický víkend pred nami. Nepodceňte slnko a horúčavy

SLOVENSKO / Slovensko čaká víkend s tropickými teplotami a záchranári dvíhajú varovný prst. Napriek ich opakovaným odporúčaniam za posledné štyri dni u nás skolabovalo z tepla už viac ako 400 ľudí.

"Čaká nás horúci víkend. Teplota sa vyšplhá až na 34 stupňov," potvrdzuje meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

Záchranári preto ľudom odporúčajú, aby vysoké teploty nepodceňovali.

"Netreba to s pobytom na slnku preháňať. Treba piť a chrániť si hlavu," vysvetľuje záchranár Jozef Minár.  

Prax je ale iná. "Ľudia sú nepoučiteľní. Stále im to opakujeme a stále to robia," priznáva Minár.

Pozor na hlavu!

Opatrnosť je na mieste aj pri pobyte vo vode. Nezabudnite si ochladzovať aj hlavu. "Stretávame sa s tým často - vo vode je ľuďom príjemne, no na hlavu im pečie. Rýchlo tak môže dôjsť ku kolapsu," vysvetľuje Minár.

"Prejaví sa malátnosť, únava, zívanie. Môže vám byť na zvracanie. Treba ísť hneď do chládku a nie sa rýchlo schladiť ale postupne - namočiť si vreckovku a ovlažovať si hlavu a krk," opisuje záchranár správny postup.

Hrozia búrky

Najrizikovejšou skupinou sú najmladší a najstarší.

"Deti treba držať v tieni a určite nevyvíjať žiadnu fyzickú aktivitu na slnku. Dávať im pravidelne piť, nie čakať, kým si piť vypýtajú. Samozrejmosťou je pokrievka hlavy," vyratúva hovorkyňa detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave Dana Kamenická.

Pozrite sa, aké počasie nás čaká najbližšie dni:

Nielen deti by si mali dávať pozor. "Ľudia s vysokým tlakom, diabetici, srdciari sú náchylní ku kolapsu. Nedá sa ale povedať, že to platí len o starších. Ku kolapsu dochádza aj u mladých," zdôrazňuje Minár.

Počas horúceho víkendu nás môžu prekvapiť aj búrky. "V nedeľu sa treba pripraviť aj na popoludňajšie mohutné búrky. Hlavne západná časť Slovenska. Teplota sa udrží i tak vysoko - okolo 34 stupňov," predpovedá Jarošová.

Pred nami je horúci víkend. Ako sa chrániť pred ostrým slnkom a vysokými teplotami? Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy