Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Sezóna sa začína: Toto by ste mali vedieť o kúpaliskách
Zdielať na

Sezóna sa začína: Toto by ste mali vedieť o kúpaliskách

BRATISLAVA / Oficiálny začiatok letnej kúpacej sezóny je naplánovaný na 15. júna. Niektoré kúpaliská otvoria svoje brány aj skôr. Preto začínajú kontroly bazénov a kúpalísk.

Kontrolóri sa zameriavajú najmä na to, či je voda bezpečná na kúpanie. Úrad verejného zdravotníctva kontroluje kúpaliská priebežne aj počas leta. O problémoch informuje na web stránke, kde môžu návštevníci nájsť zoznam, kam by určite ísť nemali. V prípade, ak dané miesto navštívia, je to na vlastné riziko.

"Ak niektoré kúpaliská nesledujeme vydáme zákaz kúpania. Verejnosť sa tam teda kúpe na vlastné riziko a musí počítať s tým, že sa môžu vyskytnúť zdravotné problémy, či už zápal očných spojiviek či gynekologické, prípadne kožné problémy," ozrejmuje hovorkyňa úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.

Opaľovanie na tráve

Úrad verejného zdravotníctva vyzýva verejnosť, aby sa o svoje zistenia na kúpaliskách podelili. Úrad tam následne pošle svojich pracovníkov, ktorí odoberú vzorky a zistia, čo sa vo vode nachádza. Následne vydajú varovanie, aby do vody nevstupovali ďalší návštevníci.

Odborníci radia, aby sa ľudia neopaľovali na tráve. "V čerstvo pokosenej tráve môžu byť rôzne byliny či druhy rastlín, ktoré obsahujú látky, ktoré keď sa dostanú na kožu, tak pôsobením slnečného žiarenia môžu navodiť ako keby spálenie kože," vysvetľuje dermatovenerológ Juraj Hegyi.

Treba sa opaľovať na deke či lehátku.

Úrad verejného zdravotníctva už kontroluje kúpaliská a bazény, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy