Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Megaprojekt Eastring? Slovensko má veľké šance, tvrdí Ševčovič
Zdielať na

Megaprojekt Eastring? Slovensko má veľké šance, tvrdí Ševčovič

BRATISLAVA / Slovenský plynovodný projekt Eastring má šancu uspieť v Európskej únii. Tvrdí to podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, ktorý sa dnes stretol s premiérom Robertom Ficom. Niekoľko stoviek kilometrov dlhý plynovod zo Slovenska cez Maďarsko, Rumunsko, až na bulharsko-turecké hranice by mohol byť do komerčnej prevádzky spustený už na konci roka 2018.

"Momentálne sa zoznam prioritných projektov finalizuje. Mal by byť súčasťou tej prvej správy o Energetickej únii, ktorú prednesiem 18. novembra. Sme vo finále, prebiehajú rokovania. Myslím si, že projekt Eastring je vo veľmi sľubnej pozícii,“ povedal Šefčovič.

Ak by sa projekt Eastring dostal na zoznam projektov spoločného záujmu, znamenalo by to v prvom rade to, že členské krajiny by mali byť ústretovejšie pri budovaní daného projektu na ich území.

Od roku 2018?

Realizátor projektu by mohol od EÚ dostať aj finančnú podporu. "Takéto projekty potom môžu požiadať prostriedky na štúdie realizovateľnosti," dodal Šefčovič.

O koncepte plynovodu predstavitelia spoločnosti Eustream informovali koncom novembra minulého roku. Niekoľko stoviek kilometrov dlhý plynovod zo Slovenska cez Maďarsko, Rumunska až na bulharsko-turecké hranice by mohol byť do komerčnej prevádzky spustený už na konci roka 2018.

Plynovod Eastring má projektovanú technickú kapacitu od 20 mld. metrov kubických v počiatočnej fáze projektu až do 40 mld. metrov kubických v konečnej fáze.

Miliardový projekt

Jeho dĺžka by v závislosti od rozhodnutia o trasovaní mala predstavovať od 744 do 1 015 kilometrov s potrubím s obojsmernou prevádzkou. Odhadované investičné náklady na prvú fázu projektu sú od 1,14 mld. eur do 1,52 mld. eur.

Slovensko sa podľa ministra hospodárstva Vazila Hudáka zaujíma najmä o oblasť energetickej bezpečnosti. Minister podotkol, že sa musí zachovať slovenská pozícia v oblasti prepravy zemného plynu.

Nord Stream 2

Narážal tak na dohodu spoločností zo Západu s ruským Gazpromom. Tie sa predbežne dohodli na výstavbe plynovodu Nord Stream 2. Po jeho postavení by sa však značná časť prepravy plynu dovážaného z Ruska na západ Európy presunula na tento plynovod s cieľom vynechať z prepravy Ukrajinu. Tým by sa z hry v oblasti prepravy plynu dostalo aj Slovensko.

Čo sa týka projektu Nord Stream 2 sme v štádiu zisťovania bližších informácií. Takýto projekt si vyžaduje veľmi dôsledné posúdenie kompatibility s európskym právom. Musí sa projekt posúdiť na expertnej úrovni,“ uzavrel Šefčovič.

Projekt South Stream pred niekoľkými mesiacmi padol. Plánovaných plynovodov je viac, pozrite si ARCHÍVNU reportáž Adama Zavřela:

Najčítanejšie správy