Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovensku hrozí, že príde o zisky z tranzitu plynu
Zdielať na

Slovensku hrozí, že príde o zisky z tranzitu plynu

BRATISLAVA / Slovensko možno príde o milióny eur! Rusko vyhlásilo, že pri transporte plynu už s Ukrajinou nepočíta. No ak odstrihnú Ukrajinu, odstrihnú aj nás a Slovensko už nebude štátom, cez ktorý preteká plyn do Únie. Nepomohla ani osobná návšteva Maroša Ševčoviča v úlohe eurokomisára pre energetiku v Moskve.

Problém je v tom, že šéf Gazpromu Marošovi Ševčovičovi oznámil, že Moskva chce v budúcnosti dodávať plyn do Únie len trasami, ktoré míňajú Ukrajinu.

Alexej Miller odkázal Bruselu a Európe, aby sa poponáhľali s potrubiami, ktoré by sa napojili na turecký prúd. Moskva podľa jeho slov už v budúcnosti nepočíta s tranzitom cez územie nášho východného suseda, pretože Ukrajinu nepovažuje za spoľahlivého partnera.

Plány Gazpromu sa týkajú aj nás. Nový plynovod by obišiel aj Slovensko a pološtátny Eustream by pripravil o veľké sústo. Na preprave totiž zarába stovky eur ročne, vďaka trase z východu na západ.

Brusel však s ukrajinskou trasou naďalej počíta. Európske banky poskytli Kyjevu pôžičku tristo miliónov eur na modernizáciu potrubí.

Hľadá sa riešenie

Slovenský diplomat Ševčovič ruský plán neodmietol, čo niektorí považujú za zlyhanie. Eurokomisár vyhlásil, že chcú nájsť ďalšie riešenie s Rusmi, tak aby sa Ukrajina úplne neobišla a zároveň boli spokojní aj Rusi.

My by sme odrezaním Kyjeva prišli o veľké zisky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy