Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Plynová kríza ako v roku 2009 na Slovensku nehrozí
Zdielať na
Ekonomika

Plynová kríza ako v roku 2009 na Slovensku nehrozí

BRATISLAVA / V januári 2009 bola na Slovensku plynová kríza. Rusko a Ukrajina sa vtedy pohádali pre jeho ceny a zatvorili kohútiky. Odskákalo si to Slovensko aj niekoľko ďalších štátov napriek tomu, že sme za plyn riadne zaplatili. Slovensko preto urobilo kroky, aby sa táto nepríjemná situácia už nezopakovala.

Hektickú situáciu vtedy riešil najmä centrálny krízový štáb, ktorý bol zriadený na ministerstve hospodárstva. "Znova apelujem na všetky podniky, aby sa okamžite prispôsobili regulačnému stupňu číslo osem," vyzýval vtedy minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.

Domácnosti výrazne krízu nepocítili

Ľudia v domácnostiach plynovú krízu výraznejšie nepocítili, pretože radiátory sa ochladili iba mierne, aj to iba niektoré. Neseriózne rozhodnutie Moskvy a Kyjeva však vtedy veľmi tvrdo dopadlo na slovenské fabriky.

"Fabrika stojí, samozrejme náklady rastú, takže je to určite strata," uviedol v januári 2009 hovorca automobilky KIA Daniel Dvořák.

"Vydržíme ešte niekoľko dní, potom budeme musieť zastaviť výrobu," dodal riaditeľ papierní Metsä Tissue Ľuboš Lopatka. 

Prúd z Česka

Po niekoľkých nervóznych dňoch nám podali pomocnú ruku susedia. Plyn totiž prvýkrát v histórii neprúdil zo Slovenska do Česka, ale naopak. "Reverzný tok plynu už bez problémov funguje," Reverzný tok plynu už bez problémov funguje," uviedol riaditeľ SPP Bernd Wagner.

Nič podobné nám nehrozí

Počas plynovej krízy si slovenskí politici zrejme naplno uvedomili, že musia čo najskôr urobiť všetko preto, aby naša republika nebola fatálne závislá od vrtochov Ruska a Ukrajiny. "V roku 2009 sme neboli pripravení na takúto situáciu," uviedol minister hospodárstva Stanislav Pavlis.

Slovensko by sa v súčasnosti zrejme dokázalo vyhnúť podobnej kríze, pretože odvtedy si upravilo dotyčné zákony a urobilo aj iné potrebné opatrenia. "Máme pripravené aj technické podmienky ako je reverz, máme zásobníky plynu, ktoré sú použiteľné. Takisto SPP ma podpísané kontrakty na dodávky plynu iným tokom, ako je z Ruskej federácie," dodal Pavlis.

Dodávky plynu z Ruska cez Ukrajinu na Slovensko boli počas vianočných a novoročných sviatkov bezproblémové, aj keď s miernym krátením oproti objednávkam.

Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy