Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ruská kríza môže poznačiť zamestnanosť na Slovensku
Zdielať na

Ruská kríza môže poznačiť zamestnanosť na Slovensku

BRATISLAVA / Rusko sa ocitlo na pokraji bankrotu. Lacná ropa a európske sankcie nútia krajinu siahnuť na devízové rezervy a oživiť potápajúci sa rubeľ. Ekonomické

Tankovať liter za euro a v obchode si za rovnaký peniaz nakúpiť viac tovaru. Podobnú situáciu sme zažívali pred niekoľkými rokmi na začiatku krízy. Nie je však vylúčené, že onedlho sa bude opakovať.

Dôvodom sú nízke ceny ropy a lacnejúce palivá. Tie si však budeme užívať len dovtedy, kým lacná ropa a ekonomické sankcie nezrazia ruskú ekonomiku na kolená.

"Všetky tovary a služby je potrebné nielen vyrobiť, ale aj prepraviť do obchodov. Cena ropy má vplyv na celú ekonomiku, aj na ceny potravín a iných spotrebných tovarov," hovorí ekonomická analytička Poštovej Banky Dana Vrabcová.

Deflácia by nám uškodila

Ich dlhodobý pokles však môže vyvolať defláciu, ktorá by našu slovenskú poškodila. Okrem toho, dlhodobo nízke ceny ropy ekonómovia väčšinou spájajú s prízrakom recesie.

Všetko nasvedčuje tomu, že ceny ropy sa na budúci ropy príliš zvyšovať nebudú. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu totiž potvrdila, že ťažbu nezníži. Okrem toho, vďaka novým ložiskám sa ťaží viac, ako stíhame spotrebovať, čo by mohlo hodnotu čierneho zlata dlhodobo udržať pod úrovňou 60 dolárov za barel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy