Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ceny pohonných hmôt klesajú, dostali sa na trojmesačné minimá
Zdielať na

Ceny pohonných hmôt klesajú, dostali sa na trojmesačné minimá

BRATISLAVA / Nízke ceny ropy stlačili ceny pohonných látok aj o dvadsať centov na liter. Tento trend pravdepodobne bude pokračovať, keďže sa na trhy s ropou čoskoro vráti aj Irán. Ceny dokonca môžu ešte poklesnúť.

Embargo na iránsku ropu uplynie na konci roka. Na trh s čiernym zlatom sa tak pravdepodobne dostanú ďalšie milióny barelov denne.

Vláda v Teheráne by sa rada vrátila na stratené pozície a opäť sa stala významným exportérom tejto suroviny.

Štyri milióny

Pred uvalením sankcií produkoval Irán okolo štyroch miliónov barelov denne. Na rovnakú úroveň by sa chcel vrátiť v priebehu šiestich až dvanástich mesiacov. Tento krok bude mať dopad ceny ropy.

"Irán nie je jediný faktor, ktorý ovplyvňuje ceny ropy. Vždy sa môže objaviť ďalší, ktorý môže pôsobiť opačným smerom," uviedol analytik Natankuj.sk Tomáš Novotný.

"Dôvod pre zásadný prepad v cene ropy nevidíme, lebo, ak by sa dostavil, tak mnoho producentov začne verbálne intervenovať," vysvetlil riaditeľ Saxo Bank pre Slovensko Pavel Drahotský.

Trojmesačné minimá

Vyššia produkcia ropy by sa mohla odraziť aj na cenách pohonných látok aj na Slovensku. "Je reálna šanca, že budú ešte trochu klesať," povedal komoditný analytik Trim Broker Tomáš Mikulík.

"Cena reaguje už teraz. Prejavila sa tak, že momentálne klesá na trojmesačné minimá," dodal Mikulík.

Pozrite si, ako sa bude vyvíjať cena benzínu podľa analytikov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy