Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Čakajú nás zmeny v daniach, podnikateľom pribudnú starosti
Zdielať na

Čakajú nás zmeny v daniach, podnikateľom pribudnú starosti

BRATISLAVA / Od nového roka nás čaká množstvo daňových zmien, ktoré ovplyvnia hrúbku našich peňaženiek. Na väčšiu administratívnu záťaž sa budú musieť pripraviť najmä podnikatelia.

Prísnejšia kontrola štátu a viac starostí pre majiteľov firiem. Poslanci tento rok schválili hneď niekoľko zákonov, ktoré majú klepnúť po prstoch nezodpovedným podnikateľom a dozerať na ich finančné transakcie.

Zmeny sa týkajú najmä odpisovania majetku, kde sa rozširuje počet skupín a rušia sa lízingové odpisy. Podnikatelia budú mať zároveň užšie možnosti pri používaní majetku na súkromné účely.

Novoročných obmedzení je však podstatne viac. Ani z jedného nebudú mať majitelia firiem radosť.

Zníženie nebude

"Úpravy daňových predpisov od roku 2015 môžu byť najmä z dôvodu, že vláda chce zabrániť daňovým únikom zo strany podnikateľov. Na druhej strane niektoré opatrenia vedú k tomu, že podnikatelia zaplatia viac aj napriek tomu, že daňový únik takéto výdavky nepredstavujú," vysvetlila daňová poradkyňa Alica Orda Oravcová. 

Právnické osoby sa zároveň nedočkajú pôvodne sľúbeného zníženia dane z príjmov, ktoré aj budúci rok ostane na úrovni 22 percent.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy