Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Eseročky opúšťajú Slovensko, vyhýbajú sa dani zo straty
Zdielať na

Eseročky opúšťajú Slovensko, vyhýbajú sa dani zo straty

BRATISLAVA / Malé spoločnosti s ručením obmedzeným (s.r.o) našli spôsob, ako sa vyhnúť daňovým licenciám. Na Slovensku končia. Sídlo firiem presúvajú do Českej republiky.

Od januára 2015 je každá spoločnosť povinný zaplatiť minimálnu daň. Bez ohľadu na to, či zarobila, alebo je v mínuse. Daňové licencie preto mnohí nazývajú aj daňou zo straty.

Nevýhodné...

Každý podnikateľ si musí odložiť minimálne 480 eur. Platitelia DPH od 960 do 2 880 eur. "Je to pre nich veľmi nevýhodné," hovorí analytik konzultačnej spoločnosti Robert Sedlák.

"Začne odvádzať do sociálneho poistenia za zamestnancov, do zdravotného, potom príspevok do sociálnej aj zdravotnej za zamestnancov. Musí platiť aj daň z nehnuteľnosti, daň z motorových vozidiel, odvádzať DPH a ďalšie miestne poplatky. Myslím, že tých desať, jedenásť poplatkov, ktoré platí, by mohli štátu stačiť," hovorí prezident Slovenskej asociácie malých podnikov Vladimír Sirotka.

Presun firiem do zahraničia

Podnikatelia preto balia svoje účtovné záznamy a firmy presúvajú do zahraničia. "Najbližšia je im Česká republika," hovorí analytik. 

Spoločnosti s ručením obmedzeným dávajú podnikateľom viacero východ. V Českej republike nie je licenčná daň, daň z príjmu je 19 percent, podstatne nižší kapitál pri zakladaní spoločnosti (1 Kč). Na Slovensku je tento kapitál 5 000 eur. U našich susedov sú aj nižšie odvody.

V minulom roku počet slovenských firiem so sídlom v Českej republike stúpol až dvojnásobne. "Pribudlo tam štyri tisíc Slovákov, ktorí si otvorili firmy v ČEskej republike," hovorí analytik Robert Sedlák. Tento rok analytici očakávajú ešte vyššie číslo. "Bude to minimálne päť až šesť tisíc podnikateľov, ktorí presunú sídla len do Českej republiky. To nehovoríme ešte o ďalších štátoch," dodáva Sedlák. 

Stále vznikajú nové firmy

"Finančná správa nezaznamenala enormný úbytok firiem. Nové firmy vznikajú a iné zanikajú tak ako každý rok," uviedla hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

Otázne je, kto nakoniec na licenčnej dani skutočne získa. Slovenskí podnikatelia budú naďalej pracovať, vyrábať, predávať a jazdiť po cestách na Slovensku. Ale dane zo zisku zinkasuje Česká alebo iná republika.

"Sú členmi Európskej únie a Schengenského priestoru, čo znamená voľný pohyb osôb, tovaru, služieb a kapitálu. V praxi to znamená, že môžete mať sídlo firmy v ktoromkoľvek štáte únie a vykonávať činnosť na území ktoréhokoľvek štátu Európskej únie," dodal Sedlák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy