Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Protimonopolný úrad napínal svaly, prokuratúra stíhanie zastavila
Zdielať na

Protimonopolný úrad napínal svaly, prokuratúra stíhanie zastavila

BRATISLAVA / S korupciou vo verejnom obstarávaní chce skoncovať protimonopolný úrad. Šance inštitúcií, ktoré chcú takýmto spôsobom získať čo najvýhodnejšiu sumu, sa zmenšujú. Môžu za to najmä dohody medzi podnikateľmi.

Protimonopolný úrad vo štvrtok uporoznil na dve spoločnosti, ktoré počas ôsmich rokov fungovali na kartelových dohodách. Zamerané boli na letecké meračské snímkovanie.

Podnikatelia sa zohrali v spoločnom postupe voči zákazníkom v priebehu verejných obstarávaní a verejných súťaží. Firmy sa vždy dopredu dohodli, kto ktorý tender vyhrá.

Polmiliónová pokuta

Protimonopolný úrad im preto vyčíslil najvyššiu možnú pokutu, a to necelých päťstotisíc eur.

Rozhodnutie však nie je právoplatné a tak sa obaja podnikatelia voči nemu môžu odvolať.

Nový urgentný príjem

Protimonoponý úrad si posvietil aj na stavbu v nemocnici v Košiciach. Od júna tam majú nový urgentný príjem a kompetentní majú podozrenie, že sa na cene dohodli istí ľudia.

Nový urgetný príjem stál 26,5 milióna eur. Na stavbu vypísala nemocnica verejné obstarávanie, ktoré dopadlo fiaskom. Troch ľudí polícia obvinila. 

Dve firmy sa totiž na cene dohodli vopred a tá tretia sa starala o koordináciu. "Vedeli zosúladiť ceny a poznali predpokladanú sumu," uviedol Peter Demčák, riaditeľ Odboru kartelov Protimonopolného úradu.

Podnikateľov usvedčila komunikácia, ktorá sa dostala do rúk vyšetrovateľov. Napriek tomu spoločnosti fungujú ďalej a zabezpečujú zákazky za milióny eur.

Trestné stíhanie zastavené

Podľa našich informácii prokurátor špeciálnej prokuratúry trestné stíhanie voči trom osobám v tejto veci zastavila.

"Rozsiahlym vyšetrovaním sa nepodarilo zabezpečiť ani jeden dôkaz, ktorý by potvrdzoval indície o možnom zmanipulovaní obstarávania, naopak v rámci vyšetrovania boli zadovážené také dôkazy, ktoré v plnej miere podporujú výpovede obvinených," povedala pre televíziu JOJ hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Po zastavení stíhania bývalý majiteľ firmy, ktorá tender sprostredkovala odkúpil svoju firmu späť. Známa je v celom rezorte zdravotníctva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy