Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Podnikateľ (55) z východného Slovenska zarábal na odpade
Zdielať na

Podnikateľ (55) z východného Slovenska zarábal na odpade

PREŠOV / Polícia na východe Slovenska odhalila nelegálne kšefty s odpadom. Oficiálny komunálny odpad z obcí v okolí Prešova končil údajne na neoficiálnych skládkach. Podľa vyšetrovateľa išlo o tisíce ton odpadu za státisíce eur. 55- ročného podnikateľa, ktorý mal obciam vystavovať falošné potvrdenia, už obvinili.

Zarábal na odpade

V dnešnej dobe sa už dá obchodovať so všeličím. Aj vďaka odpadu sa dajú zarobiť peniaze. Prípad z prešovského okresu bol však podľa polície iba dobre premysleným nekalým biznisom.

Polícia obvinila podnikateľa (55), ktorý podnikal s odvozom a uskladnením komunálneho odpadu. Smetie z mnohých obcí v okolí Prešova končilo podľa vyšetrovateľa na nelegálnych skládkach. Boli to údajne tisíce a tisíce ton. "Odpad rôzneho katalógového čísla obvinený muž neodovzdal na legálne uskladnenie, ale ho uložil v priemyselnom areáli ako aj na iných, zatiaľ nezistených miestach," uviedla hovorkyňa KR PZ v Prešove Jana Migaľová.

V priebehu hodiny aj 6 áut

O jednej zo skládok vedeli aj majitelia vedľajších firiem. Ani im nenapadlo, že by v tom malo byť niečo protizákonné. Firmu s odpadmi vnímali ako úspešnú s kvalitným vozovým parkom. "Dennodenne 5 - 6 áut v priebehu hodiny," hovorí majiteľ susednej firmy Martin Zúbek.

Čo na policajné vyšetrovanie hovorí obvinený muž sa nám zistiť nepodarilo. Stíhaný je na slobode, potom ako sa mu po obvinení zhoršil zdravotný stav. V dome za veľkým kamenným múrom ale nik neotváral. 

Všetko potrebné bolo doložené

S podnikateľom sa nám nepodarilo spojiť ani telefonicky. Obce o ničom nevedeli. Firma vyvážala odpad aj z Tulčíka. Starostka tvrdí, že o nekalých praktikách nemali najmenšie tušenie, dozvedeli sa to až od polície. I to, že potvrdenia ktoré od neho dostali boli falošné. "Minimálne v 111-ich prípadoch doložil pôvodcom odpadu falošné vážne lístky," tvrdí Migaľová.

"Zmluva bola podpísaná, vážne lístky doložené ku faktúre, tak sme to uhradili," hovorí starostka obce Tulčík Janka Šoltésová. "...vyzerali ako veľmi seriózna firma," hovorí Zúbek.

Auto podnikateľovej firmy sa ešte v piatok premávalo prešovským okresom. Išlo naprázdno. Starostka Tulčíka priznáva, že podnikateľ bol v obciach úspešný i vďaka dobrým cenám. "Tak sa mi zdá, ako keby monopol bol tu v prešovskom okrese," dodáva starostka obce Tulčík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy