Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Horiaca skládka v Zlatých Klasoch ohrozuje podzemnú vodu
Zdielať na

Horiaca skládka v Zlatých Klasoch ohrozuje podzemnú vodu

ZLATÉ KLASY / Oheň na ilegálnej skládke odpadu v obci Zlaté Klasy, je stále aktívny. V utorok od skorých ranných hodín, kvôli požiaru, prebiehal prieskum podzemnej vody. V štipľavom dyme špecializovaná firma urobila prieskumné vrty a odobrala vzorky vody. Nie je vylúčené, že vodu kontaminovali látky z horiacich pneumatík či domácich spotrebičov.

Nebezpečný požiar

Ilegálnu skládku v Zlatých Klasoch, zasiahol ešte v auguste veľký požiar. Odvtedy, je skládka pod 24-hodinovým dohľadom obecnej polície. Napriek tomu, že skládku po požiare zasypali pieskom a štrkom, začala opäť horieť.

Smrad horiacich pneumatík, obalov na káble zo starých počítačov, práčok, chladničiek či plastov zo starých áut, je cítiť mesiac po požiari do vzdialenosti niekoľkých kilometrov. "Môžu sa tam nachádzať aj ťažké kovy," hovorí Zoltán Varjú zo spoločnosti vykonávajúcej geologický prieskum.

Kontaminácia vody

Čo sa roztavilo počas požiaru, to znečistilo pôdu pod skládkou. V utorok ráno, začala špecializovaná firma s hĺbkovými vrtmi. Ilegálna skládka pravdepodobne kontaminovala podzemnú vodu až do hĺbky šiestich metrov. Potvrdia to testy z odobraných vzoriek vody v špecializovaných laboratóriách. Podozrenie na kontamináciu podzemných vôd naznačilo vyšetrovanie Inšpekcie životného prostredia.

Zničené dôkazy

Keďže experti potrebujú zistiť presný rozsah kontaminácie, museli urobiť dva hĺbkové vrty. Podľa miestneho aktivistu, požiar ilegálnej skládky bol založený úmyselne. Plamene mali zakryť stopy po pochybných obchodoch v Zlatých Klasoch, ktoré fungujú na miestnych zberných dvoroch. "Všetko čo sa nedá speňažiť, skončilo na ilegálnej skládke a v jej okolí," myslí si aktivista a obyvateľ Zlatých Klasov Ján Šípoš. Prípad vyšetruje trnavská polícia, zatiaľ nepadlo žiadne obvinenie.

TV JOJ

Najčítanejšie správy