Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Protimonopolný úrad vyrúbil rekordné pokuty za kartel
Zdielať na

Protimonopolný úrad vyrúbil rekordné pokuty za kartel

BRATISLAVA / Protimonopolný úrad odhalil tajnú dohodu piatich spoločností, ktoré obchodujú s IT technológiami. Firmy si spoločne vymysleli manipulačný poplatok jedno euro, ktoré mali ľudia zaplatiť za doručenie zásielky. Za tento kartel budú musieť zaplatiť pokutu približne štyri a štvrť milióna eur.

Šéfovia spoločností sa stretávali tajne na neznámom mieste. Spolu sa dohodli na podvode. Odhalil ich protimonopolný úrad, ktorý im udelil tvrdý trest.

"Piatim podnikateľom sme udelili pokutu vo výške 4,28 milióna eur," vyhlásil Juraj Beňa z odboru kartelu Protimonopolného úradu Slovenskej republiky.

IT firmy

Spoločnosti obchodujú v oblasti IT. Predstavitelia sa medzi sebou dohodli, že za doručenie každej zásielky si budú účtovať jedno euro. Tak chceli pokryť svoje výdaje na administratívu. "Približne mesiac po ich dohode to začali aj praktizovať," dodáva Beňa.

Inšpekcia, ktorá vo firmách vykonala kontrolu, odhalila, že ide o kartel. Ten je ale na Slovensku zakázaný. "Kartel je spolčenie viacerých firiem, ktoré sa medzi sebou dohodnú a obmedzujú možnosť súťaže. Môže to byť v stavebníctve, ale aj iných odvetviach podnikania," vysvetľuje ekonomický analytik Peter Staněk.

Mená spoločností zatiaľ úrad zverejniť nechcel. "Nie je to právoplatné a firmy sa stále ešte môžu odvolať," uviedol Beňa.

Odmena pre zradcu

Pri tajných dohodách treba počítať s rizikom zrady a udania. Ten, kto tak urobí, bude patrične odmenený. "Oznamovateľ môže benefitovať z takto uloženej pokuty. Dostane jedno percento z uloženej a zaplatenej pokuty. Maximálne však stotisíc eur," uviedol predseda protimonopolného úradu Radoslav Tóth.

Nový zákon ale začne platiť až od 1. júla. "Takýmto občanom zaistíme aj ochranu, aby nikto nezistil ich mená a oni boli v bezpečí," dodal Tóth.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy