Skoro jasno
16°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Gazprom znížil dodávky plynu do Bieloruska
Zdielať na

Gazprom znížil dodávky plynu do Bieloruska

Zdroj: isifa.com

Bielorusko pohrozilo, že začne odčerpávať z potrubia plyn pre Európu.

Gazprom, ktorý má monopol na export plynu z Ruska, dnes totiž opäť znížil vývoz tejto komodity do Bieloruska. Celkovo už Gazprom skrátil dodávky plynu do susednej krajiny o 30 %, aby tak vládu v Minsku prinútil uhradiť platby za predchádzajúci dovoz suroviny.

Rusko transportuje potrubím cez Bielorusko do Európy zhruba 10 % jej potreby zemného plynu. Spor medzi oboma susednými krajinami tak vyvoláva obavy zo zníženia exportu ruského plynu aj do Európy, ktorá má zlé skúsenosti už z vlaňajšieho rusko-ukrajinského sporu o cenu suroviny. Ten v januári 2009 vyústil do úplného zastavenia prepravy komodity z Ruska smerom na západ kontinentu.

Analytici sa však domnievajú, že napätie medzi Moskvou a Minskom by aspoň počas leta nemalo spôsobiť európskym odberateľom žiadne vážnejšie problémy, keďže v letnom období nemá Európa taký odber ako v zime.

Gazprom však napriek všetkému hrozí, že ak sa obom stranám nepodarí vyriešiť spor o cenu komodity, bude pokračovať v krátení dodávok plynu do Bieloruska aj v nasledujúcich dňoch, až kým ich nezníži o 85 %.

"Ak bieloruská strana nepodnikne žiadne kroky, v stredu (23.6.) opäť znížime dodávky plynu," potvrdil hovorca štátnej firmy Sergej Kuprijanov.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Spor medzi Ruskom a Bieloruskom neohrozuje dodávky plynu na Slovensko

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR nepredpokladá žiadny negatívny vplyv súčasných sporov medzi Ruskom a Bieloruskom na dodávky a zásobovanie plynom na Slovensku. Táto komodita sa k nám totiž prepravuje z Ruskej federácie cez Ukrajinu.

"Zásoby plynu pre zásobovanie SR sú dostatočné. V súčasnosti sa uskutočňuje vtláčanie zemného plynu do zásobníkov," uviedol Dárius Bošjak z komunikačného oddelenia MH SR s tým, že ministerstvo napriek tomu pozorne monitoruje situáciu v oblasti dodávok plynu do Bieloruska.

Najčítanejšie správy