Skoro jasno
15°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Ryby zdraželi o 100 percent, obchodníkom ide o zisk!
Zdielať na

Ryby zdraželi o 100 percent, obchodníkom ide o zisk!

BRATISLAVA / Za zdravie sa musí platiť. V prípade rýb to platí dvojnásobne. Ich cena za posledných sedemnásť rokov stúpla o sto percent. Ešte pred štvrťstoročím sa ryby kupovali za "babku".

Za socializmu boli ryby najlacnejším mäsom. Dnes je situácia iná a kto nechce mať na vianočnom stole len kapra, musí si priplatiť. Za ceny rýb môže širšia ponuka, inflácia a politika obchodných reťazcov.

"Keď sa pozrieme napríklad na vývoj mrazeného rybieho filé, tak jeho cena za posledných sedemnásť rokov vzrástla až dvojnásobne," hovorí ekonomická analytička Dana Vrabcová.

Kým v roku 1997 sme za kilogram zaplatili priemerne 95 korún, dnes je to 6,33 eur. "Cena rybích produktov sa pohybuje tak, ako sa pohybuje na svetových trhoch," tvrdí analytik obchodu Ľubomír Drahovský.

Za morské ryby zaplatíme podstatne viac ako za domáce. Ani tu netreba zabúdať na jeden dôležitý fakt.

Najlacnejší je kapor

Najmä za morské ryby preto zaplatíme podstatne viac ako za tie domáce. Ani tu však netreba zabúdať na jeden dôležitý fakt. "Výrobný cyklus kapra je 3 až 4 roky a pstruha 2 roky. V porovnaní s kurčatami a kačicami, ktoré sa chovajú šesť týždňov až dva mesiace ten výrobný cyklus to zdražuje," uviedol spolumajiteľ rybárstva v Stupave Jiří Vaicenbacher.

Mäso kapra patrí k najlacnejším. Oveľa zdravšie sú však iné druhy rýb, ktoré už také lacné nie sú a to sa odráža aj na záujme spotrebiteľov. "Za všetko, čo je zdravé si treba priplatiť," tvrdí analytik obchodu Dráhovský.

Kúpa z dvora

Ak ide o výhodnosť, najviac sa oplatí kúpa z dvora. Nielenže je ryba lacnejšia ako v obchode, no zároveň nám ju vytiahnu priamo z vody a na mieste aj očistia. Jedným zo spôsobov ako znížiť ceny, je poskytnúť chovateľom rýb dotácie. "Malí producenti nemajú toľko priestoru, aby zvládli byrokratický proces, to sa týka eurodotácií," dodáva Vaicenbacher.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy