Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Bohatí si prilepšujú a chudobných rovnako pribúda
Zdielať na

Bohatí si prilepšujú a chudobných rovnako pribúda

Zdroj: isifa

BRATISLAVA / Polovica bohatstva ľudí sa nachádza u jedného percenta superboháčov sveta. Na druhej strane, polovica ľudstva vlastní spolu menej ako jedno percento svetového majetku. Ak sa chcete dostať medzi tých najbohatších, mali by ste veľmi dlho žiť a rovnako dlho aj pracovať.

"Majetok ľudí dosiahol novú rekordnú úroveň a to dvestošesťsediattri biliónov dolárov (vyše dvestošesť biliónov eur)," uviedol analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Za poslednýh pätnásť rokov sa bohatstvo ľudí viac ako zdvojnásobilo, no nie všetkým sa ušlo rovnako. Niektorí boháči sa rozhodli svoj majetok rozšíriť o cennosti.

"Počas večera bol v centre pozornosti ružový diamant, ktorý práve prekonal rekord v dražbe vo svojej kategórii. Predal sa za osemnásť miliónov," povedal Kuek Šin Jeov zo Sotheby´s v Hongkongu.

Za hodnotu prsteňa by sa pritom mohlo pomôcť chudobným. "Mohlo by sa investovať do zdravotníctva, vzdelania, zamestnanosti, bezpečnosti, ale na tieto témy nevidíte ani len vážnu diskusiu, hoci nepomer spôsobuje nerovnosti v našej krajine," konštatuje brazílsky sociológ Paulo Baia.

Osemstotisícový majetok

Najviac majetku sa kumuluje v Spojených štátoch. Európa je v druhom slede bohatstva sveta. "Slovensko je na tom rovnako ako Maďarsko či krajiny V4," dodáva Pánis.

"Ak sa chce Slovák zaradiť k jednému percentu boháčov, potrebuje majetok vo výške približne osemstotisíc dolárov (vyše šesťstodvadsaťšesť eur)," ozrejmuje Pánis.

Priemerný Slovák si však bohatstvo počas svojho života neužije. "Priemerná mzda v prvom polroku bola 839 eur. Samozrejme, mnohí si ani na túto mzdu nesiahnu," konštatuje analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Ak by ste chceli patriť medzi najbohatších, museli by ste pri priemernej mzde pracovať sedemstodvadsať rokov, no nesmeli by ste nič mínať ani jesť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy