Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Európsky súdny dvor zastavil turistiku za sociálnymi dávkami
Zdielať na

Európsky súdny dvor zastavil turistiku za sociálnymi dávkami

BRATISLAVA / Európsky súdny dvor urobil prelomové rozhodnutie v prípade sociálnych dávok! Dostať ich v zahraničí už nebude také jednoduché. Najmä na západe sú podstatne vyššie a vyberať si ich chodilo množstvo nepracujúcich ľudí z východnej Európy, vrátane Slovákov. Brusel má teraz možnosti ako túto sociálnu turistiku zastaví.

Rozprávkové sociálne dávky najmä na západe Európskej únie pomaly miznú. Zastavuje ich totiž Európsky súdny dvor.

Všetko odštartoval jediný prípad, keď sa rumunská prisťahovalkyňa do Nemecka začala súdiť s tamojším súdom, keď jej krajina nechcela platiť dávky. Prípad skončil až na Európskom súdnom dvore a jeho rozhodnutie nepoteší tisícky obyvateľov najmä východnej Európy, ktorí pravidelne cestujú po dávky do západných krajín.

Hostiteľský štát

"Občania EÚ, ktorí sú ekonomicky neaktívni a odídu do iného členského štátu za účelom sociálnych dávok, z nich môžu byť vylúčení," informuje predseda Európskeho súdneho dvora Vassilious Skouris.

Máme tu tak precedens, podľa ktorého už teraz môžu postupovať všetky členské štáty Únie. "Podľa súdneho dvora, hostiteľský členský štát nie je povinný priznať dávku počas prvých troch mesiacov pobytu," tvrdí Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Voľný pohyb osôb

Navyše, ak pobyt cudzinca v inej krajine presiahne tri mesiace, ale je kratší ako 5 rokov, musí mať dotyčný dostatok vlastných zdrojov, aby mohol v krajine zostať. A toto rozhodnutie privítali aj v Bruseli.

"Najväčšia vymoženosť Európskej únie je voľný pohyb osôb, a ten by sa nemal zneužívať tým, že niekto príde do inej krajiny a žiada dávky v nezamestnanosti," myslí si Monika Smolková z Aliancie socialistov a demokratov v EP.

Podľa prelomového rozhodnutia Európskeho súdneho dvora má tak mať každý členský štátu únie jednoducho možnosť neposielať peniaze cudzincom, ak sa mu bude zdať, že si do danej krajiny prišiel iba po sociálne dávky. A tie bývajú oveľa štedrejšie na západe, ako u nás.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy