Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ak majú byť vlaky zadarmo, tak aj autobusy, domáhajú sa dopravcovia
Zdielať na

Ak majú byť vlaky zadarmo, tak aj autobusy, domáhajú sa dopravcovia

BRATISLAVA / Vlaková doprava pre študentov a dôchodcov by mala byť podľa vlády už 17. novembra realitou. Spokojní však nie sú nielen obyvatelia, ktorí to zaplatia zo svojich daní, ale aj autobusoví dopravcovia.

Právo na cestovanie zadarmo budú mať vybranými vlakmi žiaci do 15 rokov, denní študenti do 26 rokov a dôchodcovia.

Podľa Zväzu autobusovej dopravy si však rovnaké výhody prepravy zaslúžia aj obyvatelia, ktorí využívajú v rôznych kútoch Slovenska iné dopravné prostriedky.

"SADky sú už väčšinou sprivatizované," konštatuje minister dopravy Ján Počiatek.

Ministerstvo dopravy tak má argument, prečo sa na autobusoch zadarmo jazdiť nebude.

Prepravcovia sa však búria. Konkurenčná výhoda vlakoch ich totiž môže obrať až o pätnásť miliónov cestujúcich.

Požiadavky dopravcov

Autobusári preto požadujú, aby im straty kompenzoval štát. Tiež sú nespokojní s tým, že im ministerstvo pravdepodobne zruší niektoré trate.

"Je neprípustné, aby jedným smerom z jedného miesta prakticky v rovnakom čase vyrážali poloprázdny vlak a aj autobus, ktoré si takto navzájom konkurujú, pričom sú oba tým či oným spôsobom dotované z daní občanov," uviedol Martin Kóňa, hovorca ministerstva dopravy.

Dopracovia tiež požadujú, aby verejnú autobusovú a vlakovú dopravu koordinovali samosprávne kraje. Dožadujú sa tak rovnováhy medzi prepravcami.

"Forma, v akej by spomínaná ´dopravná autorita´ mala fungovať, nie je zatiaľ definitívne dohodnutá. Dôležité je, aby na jednom ucelenom území existoval jeden objednávateľ autobusovej a železničnej dopravy," konštatuje Kóňa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy