Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Matovičovi prekáža, že vlaky zadarmo budú aj pre Rakúšanov
Zdielať na

Matovičovi prekáža, že vlaky zadarmo budú aj pre Rakúšanov

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Poslancovi a lídrovi Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Igorovi Matovičovi sa nepáči, že slovenskými vlakmi budú môcť zadarmo cestovať aj občania Rakúska, Nemecka či Švajčiarska.

"Na jednej strane bodaj by sme zvýšili prísun týchto ľudí na Slovensko, ale nie zadarmo, to mi pripadá až úchylné," povedal v dnešnej v diskusnej relácii O 5 minút 12 v RTVS. Minister dopravy Ján Počiatek. Matovičovi oponoval, že toto opatrenie sa musí týkať aj bohatých turistov zo západných krajín ako občanov Európskej únie.

Podpora cestovného ruchu

"Ale snáď si nemyslíte, že teraz prídu tisíce švajčiarskych dôchodcov, ktorí sa tu budú voziť našimi vlakmi. A keby aj prišli, tak by to bolo určite potešujúce z dôvodu podpory cestovného ruchu. Keď už by sme prišli, niečo by si tu kúpili, niečo by tu zjedli," poznamenal šéf rezortu dopravy.

Matovičovi tiež prekáža, že vlaky zadarmo budú aj pre študentov z bohatých rodín a bohatých dôchodcov.

"Deti zo zbohatlíckych rodín si povedia, že ideme na víkend na výlet a budú po Slovensku cestovať vlakom zadarmo," tvrdí poslanec. Sociálne opatrenie, ktorý podľa neho nie je adresované len na chudobných, ale na všetkých, nie je sociálnym opatrením, ale len populizmom.

Pol miliardy eur

Vláda Roberta Fica totiž podľa Matoviča zobrala ľuďom pol miliardy eur - 200 miliónov eur tým, že sa nezníži DPH a 300 miliónov eur vezme živnostníkom a malým podnikateľom, ak v národne rade schvália novelu zákona o dani z príjmov, ktorou chce ministerstvo financií sprísniť definíciu daňových a nedaňových výdavkov.

"Čiže vezmú 500 mil. eur a vrátia späť 13 miliónov - ohlodanú kosť," dodal Matovič. Poslanec tiež ministrovi dopravy vyčítal, že opatrenia je diskriminačné voči obyvateľom obcí, ktoré nemajú vôbec železničnú trať. Navyše títo ľudia budú podľa Matoviča cestovať autobusmi drahšie, keďže podľa neho sa v konečnom dôsledku zvýši cestovné v autobusovej doprave.

Opatrenie je adresné

"Mňa veľmi mrzí, že vlak nejde všade, ale jednoducho to nie je technicky možné. My nie sme zasa taká bohatá krajina, aby sme mohli mať takú hustú infraštruktúru. My sme radi, že sme schopní skvalitňovať infraštruktúru, ktorá bola dlhé roky zanedbávaná," reagoval Počiatek.

Minister si okrem toho nemyslí, že by sa cestovné v autobusoch zvyšovalo, pretože aj autobusová doprava je dotovaná. "VÚC-čky podľa našich štatistík dotujú autobusovú dopravu zhruba 120 miliónami eur," dodal. Na margo Matovičových tvrdení, že opatrenie by sa nemalo týkať bohatých, minister dopravy uviedol, že je oveľa jednoduchšie urobiť to plošne ako vymýšľať zložitý systém.

Opatrenie je navyše podľa neho pomerne adresné. "Nehovorím, že nemá výnimky, ale dominantným spôsobom skončia ušetrené peniaze v rozpočtoch rodín, ktorých sa to týka a ktorým to pomôže," povedal. Deti zo zbohatlíckych rodín podľa neho aj tak cestujú autom a vlakmi asi jazdiť nezačnú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy