Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dôchodkyni prišiel nedoplatok za energie, všetko platila včas
Zdielať na

Dôchodkyni prišiel nedoplatok za energie, všetko platila včas

TRNAVA / Dôchodkyňa z okolia Trnavy býva v rodinnom dome bez vážnejších problémov viac ako päťdesiat rokov. Všetky platby má vzorne uhradené. Napriek tomu jej jedného dňa prišla upomienka na viac ako tri tisíc eur za nezaplatené energie.

Jozefova stará mama dostala od spoločnosti na vymáhanie pohľadávky faktúru na 3 070 eur. Údajne v roku 2003 a 2004 neuhradila dodávky plynu.

"Zo spoločnosti, ktorá poslala faktúru, som sa dozvedel, že pohľadávka je na meno istého pána Václava, ktorý uviedol adresu babky. Ten pán nemal u nej nikdy trvalý pobyt. Aj odberné miesto aj plynomer má iné číslo," napísal do Právnej televíznej poradne Jozef.

V súlade so zákonom?

"Znova len zopakujem základné zásady občianskeho práva, ktorými sa spravuje aj poskytovanie plynu a iných služieb spojených s bývaním v Slovenskej republike. Žiadny záväzok nemôže vzniknúť bez toho, aby o tom oprávnená alebo povinná osoba nevedela," hovorí advokátka Bronislava Pavelková.

Ak od dôchodkyne vymáhajú vyplatiť faktúry, ktoré sú na meno úplne inej osoby, rozhodne toto vymáhanie nemôže byť v súlade so zákonom. Neexistuje reálny, právny podklad, ktorý by kohokoľvek oprávňoval žiadať ju, aby len z dôvodu, že majú spoločnú adresu, uhradila dlžobu, ktorá je písaná na niekoho iného.

Záležitosť plynární

"Najmä, keď nesedí ani číslo plynomeru. Ak sa stala chyba alebo niekto iný odoberal plyn, je to záležitosť plynární, prípadne osoby, ktorá pre nich uzavretie zmluvy sprostredkovala. Každopádne sú oprávnení žiadať zaplatenie faktúr len od toho, kto tieto faktúry prevzal, alebo kto s nimi zmluvu uzavrel," uviedla Pavelková.

Treba zvážiť aj obdobie, za ktoré spoločnosť žiada platbu. Či nejde o premlčaný záväzok, keďže píše, že je to už viac než desať rokov. Všetky tieto skutočnosti odporúčame oznámiť písomne, a tak ako vždy si doklad o tom uschovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy