Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Hrozí stop eurofondom! Auditom sme neprešli, Kažimír musí vysvetľovať
Zdielať na

Hrozí stop eurofondom! Auditom sme neprešli, Kažimír musí vysvetľovať

BRATISLAVA / Keď sa prevalilo hospodárenie s eurofondami, minister Kažimír oznámil, že šéf kontroly eurofondov prišiel o miesto. Predražené nákupy za peniaze z Bruselu môžu totiž spôsobiť stopnutie miliónov eur pre Slovensko.

Ministerstvo financií musí vysvetľovať

Ministerstvo financií sa v posledných dňoch zaoberá predraženými nákupmi a peniazmi, ktoré sa kdesi strácajú. Audit z Bruselu tiež zistil manipulácie s slovenskí kontrolóri stratili dôveryhodnosť.

"Slovensku reálne hrozí, že časť eurofondov nebude preplatená," upozorňuje poslanec Ľubomír Galko. "Eurofondy sa stali zlatou baňou pre lobistov a pre ľudí, ktorí si z toho spravili biznis," dopĺňa poslanec Ľudovít Kaník. 

Granty auditom neprešli

Európska komisia si pri kontrole náhodne vybrala 18 grantov, ktoré bezproblémovo cez ministerstvo financií prešli. Vo väčšine z nich pritom našli predražené nákupy a pochybné manipulácie.

"Momentálne prebieha sporové konanie. Slovenské orgány budú musieť reagovať na predbežnú audítorskú správu a poskytnúť svoje argumenty a akékoľvek ďalšie informácie, ktoré považujú za relevantné," doplnila Shirin Wheeler, hovorkyňa Európskeho komisára pre regionálnu politiku.

"Je to skutočne trápna situácia, keď dostávame takéto avíza, že audit nefunguje," reaguje poslanec Ivan Švejna.

Stále máme 6 miliárd

Ministerstvo financií na svojom stanovisku trvá. Minister tvrdí, že potrebuje čas na dôkladnú kontrolu. "Pre nás sú to nové informácie. Žiadame vysvetlenia od orgánov jednotlivých rezortov, ako je možné, že to nevideli," dodal Peter Pellegrini, štátny tajomník ministerstva financií.

Na vyčerpanie zostávajúcich eurofondov máme obmedzené obdobie. Aktuálny škandál by naše mizerné čerpanie ešte mohol spomaliť. "Zostáva využiť zhruba šesť miliárd v zostávajúcom pol druha roku. To je už hraničí s nemožným," dodáva predseda KDH Ján Figeľ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy