Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenskej ekonomike ide karta, HDP rástol rýchlejšie
Zdielať na

Slovenskej ekonomike ide karta, HDP rástol rýchlejšie

BRATISLAVA / Slovenskej ekonomike ide karta. Čísla príjemne prekvapili. Darí sa aj priemyslu. Hospodárstvo za posledný štvrťrok rástlo rýchlejšie, ako sa očakávalo.

"Je to najrýchlejší rast od druhého štvrťroka 2012," povedal analytik ČSOB Marek Gábriš. Ako uviedol analytik spoločnosti Home Credit Michal Kozub, rast o dve percentá je často považovaný za hodnotu, ktorá zodpovedá dlhodobo udržateľnému rastu ekonomiky.

"I keď ekonomika minulý rok neklesala, výraze spomaľovala. Tento rok však dáva možnosť na to rýchlo zabudnúť," uviedol Kozub.

Ekonomika spomaľovala

Aj keď štruktúra HDP zatiaľ nie je známa, z jednotlivých komponentov zrejme k rastu podľa analytika Slovenskej sporiteľne Martina Baláža výrazne prispela spotreba domácností.

Okrem toho by mohlo podľa neho pokračovať aj oživenie investícií firiem, ktoré začalo už v predchádzajúcom štvrťroku. Pozitívny by mal byť aj príspevok zahraničného obchodu. Podporiť rast mohla podľa Baláža aj vládna spotreba.

"Rast reálneho HDP bol v prvom štvrťroku silnejší, ako sme očakávali a naznačuje, že celoročný rast môže dosiahnuť skôr okolo 2 % alebo mierne nad 2 percentá, oproti nášmu predchádzajúcemu odhadu na úrovni 1,7 percenta," skonštatoval Baláž.

Nárast HDP

V prvom kvartáli tohto roka vzrástol hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska v stálych cenách medziročne o 2,4 percenta. Po očistení o sezónne vplyvy sa HDP medziročne zvýšil podľa rýchleho odhadu štatistického úradu o 2 percentá. V porovnaní s posledným kvartálom minulého roka sa zvýšil o 0,6 percenta.

Ako ďalej uvádza štatistický úrad, v bežných cenách sa v prvom štvrťroku na Slovensku vytvoril hrubý domáci produkt v objeme 17 miliárd eur. To oproti rovnakému štvrťroku predchádzajúceho roka predstavuje nárast o 1,9 percenta. Spresnené výsledky hrubého domáceho produktu za prvý kvartál roku 2014 zverejní štatistický úrad 4. júna tohto roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy